Snickers

 

Snickersa piekłam kiedyś bardzo często. Pojawiał się niemal za każdym razem przy wszelkich rodzinnych uroczystościach. Potem, jak to często bywa, przepis poszedł w zapomnienie na korzyść innych wypieków. Teraz jednak postanowiłam sobie (a przy okazji Wam) o nim przypomnieć :) Jest to taki trochę „oszukany” Snickers, bowiem przygotowuję go z orzechami włoskimi (można jednak spokojnie użyć orzechów ziemnych). Ciasto należy do serii tych wypieków, które może wyglądają na skomplikowane i pracochłonne, jednak za każdym razem się udają i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam Wam spróbowanie :) Ze względu na zawartość miodu oraz sporej ilości orzechów Snickers świetnie nadaje się także na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

Ciasto:

560 g mąki pszennej

160 g cukru

2 duże jajka

2 żółtka

200 g masła lub margaryny

3 łyżki mleka

3 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

20 g cukru waniliowego

 

Polewa orzechowa:

125 g masła lub margaryny

4 łyżki cukru

2 łyżki miodu

200 g grubo posiekanych orzechów włoskich

 

Warstwa I:

300 g masy kajmakowej/ugotowanego w puszcze mleka skondensowanego słodzonego

 

Warstwa II (krem budyniowy):

2 szklanki mleka

160 g cukru

1 duże jajko

2 żółtka

1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki masła

20 g cukru waniliowego

 

Wierzch:

50-100 g masy kajmakowej/ ugotowanego w puszcze mleka skondensowanego słodzonego

ok. 70 g posiekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Polewa orzechowa:
Masło, cukier i miód umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy, by masło się rozpuściło. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

Ciasto:
Mąkę pszenną wraz z sodą oczyszczoną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy masło/margarynę oraz pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na 3 równe części (najlepiej zwarzyć kulę ciasta, podzielić na 3 i potem odpowiednio odważyć).
Przygotowujemy 3 arkusze papieru do pieczenia. Każdy z nich wkładamy do formy, w której będziemy piec ciasto (moja o wymiarach ok. 26x34 cm) . Następnie kulkę ciasta dokładnie rozwałkowujemy na długość i szerokość formy do pieczenia. Wyjmujemy z blachy pierwszy arkusz z rozwałkowanym ciastem, odkładamy na bok i wkładamy następny. Bierzemy drugą część ciasta i znów rozwałkowujemy na wielkość spodu formy. Analogicznie postępujemy z trzecią częścią ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy blaty po ok. 15-20 minut (do zezłocenia).
Ostatni blat, przed upieczeniem, polewamy przygotowaną uprzednio polewą orzechową (nie trzeba jej studzić, powinna być wciąż ciepła). Rozprowadzamy ją dokładnie i równomiernie na placku. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Upieczone placki studzimy.

Warstwa II (krem budyniowy):
Jedną szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
W drugiej szklance mleka bardzo dokładnie rozrabiamy mąkę, jajko i 2 żółtka.
Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy ogień i dolewamy mleko z dodatkami cały czas mieszając. Gotujemy 2-3 minuty na wolnym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie zwiększamy ogień i wciąż mieszając gotujemy jeszcze 1 minutę. Otrzymany krem powinien być gęsty i stawiać spory opór podczas mieszania.

Składanie ciasta:
Na placek z polewą orzechową (będący spodem ciasta) nakładamy kajmak (lub ugotowane skondensowane mleko) i rozsmarowujemy.
Przykrywamy drugim plackiem, na który nakładamy krem budyniowy.
Na krem kładziemy trzeci, ostatni placek, który smarujemy resztą masy kajmakowej, na koniec posypując ją posiekanymi włoskimi orzechami.

Ciasto najlepsze jest na drugi, a nawet trzeci dzień, kiedy placki lekko zmiękną, a całość się „przegryzie”. Ciasto może stać w chłodnym miejscu (nie w lodówce) nawet do 5-6 dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl