Sernik królewski

 

Dawno temu sernik królewski piekłam tylko (przyznaję się) z torebki ;) Bardzo wszystkim zasmakował i regularnie pojawiał się na rodzinnych spędach. Cały czas jednak miałam żal do siebie, że nie było to ciasto zrobione przeze mnie od A do Z, a tym samym zawierało jakieś „super-ekstra” polepszacze smakowe (żeby tylko!). Postanowiłam więc, metodą prób i błędów, upiec ten sernik sama. O ile z ciastem kruchym nie było problemu, to nad masą musiałam trochę popracować. Jednak uważam, że w końcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii. Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam!

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kakao

 

Masa serowa:

1 kg twarogu 3-krotnie mielonego

125 g miękkiej margaryny lub masła

2 szklanki cukru

8 jajek (w temperaturze pokojowej) – żółtka i białka osobno

2 łyżki kaszy manny

1 op. budyniu waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy kakao, miękkie masło, cukier, 2 żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, dzielimy ją na 2 części: 3/4 i 1/4. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (spód i brzegi). Następnie wylepiamy ją dokładnie i równomiernie ciastem (dno i brzegi formy).
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Do dużej miski wkładamy masło, cukier oraz 8 żółtek. Miksujemy całość do powstania gładkiej masy. Następnie cały czas ucierając na mniejszych obrotach, dodajemy łyżka po łyżce twaróg.
Potem dodajemy pozostałe składniki: kaszę manną, proszek do pieczenia, budyń oraz ekstrakt z wanilii.
W osobnej misie ubijamy białka na sztywną pianę. Ostrożnie i delikatnie dodajemy je do serowej masy. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.

Z lodówki wyjmujemy formę wylepioną ciastem. Wlewamy do niej masę, a na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach część ciasta, która chłodziła się w zamrażarce.
Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni i pieczemy przez ok. godzinę (lub troszkę dłużej).
Upieczony sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy go i odstawiamy na bok. Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy obręcz i możemy pokroić ciasto.
Sernik królewski zachowuje świeżość do 5 dni (można przechowywać go w lodówce).

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl