Sernik ze śliwkami

 

Na przepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne (za sprawą owoców). Poza sezonem oczywiście użyjcie śliwek mrożonych lub możecie dodać inne, Wasze ulubione owoce :)

Składniki:

600 g twarogu sernikowego (lub zwykłego twarogu trzykrotnie zmielonego)

4 jajka

1 czubata szklanka cukru pudru

1 op. budyniu smietankowego (ja użyłam waniliowego)

100 g masła (lub margaryny)

śliwki

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ser i zmiksować. Następnie dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) tortownicy o średnicy 20-23 cm (ja wykorzystałm tortownicę o śr. 21 cm).
Na serze ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pierwsze 15 minut, a następnie temp. obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze przez ok. 40 min.
Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl