Cranberry Noël

 

Cranberry Noël to jedne z najlepszych ciasteczek jakie można upiec na Boże Narodzenie. Autorką oryginalnego przepisu jest Martha Stewart, jednak powstało już bardzo wiele modyfikacji (moja – niewielka – jest jedną z nich). Te wyborne maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam je na płatki migdałowe. No i nie obtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie, jak smakują? Najlepiej, jak tylko mogą :) Połączenie kwaskowatej żurawiny, z delikatnymi płatkami migdałowymi i maślanym ciastem z dekoracją z białej czekolady po prostu musi smakować i nie może się nie udać :) Prócz tego Cranberry Noël są bardzo łatwe w przygotowaniu. Chyba nie muszę Was dalej zachęcać? ;)

Składniki (na ok. 50-60 sztuk w zależności od użytej foremki):

225 g masła (miękkiego)

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki soli

2 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki suszonej żurawiny

100 g płatków migdałowych

 

Dekoracja:

ok. 100 g białej czekolady

 

Wykonanie:

Suszoną żurawinę bardzo drobno siekamy (to ważne).
Płatki migdałowe kruszymy (najlepiej robić to rękoma), ale nie na pył.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę.
Na koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki. Wyrabiamy ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości ok. 4-5 mm, delikatnie podsypując mąką, i wycinamy gwiazdki (można użyć innego kształtu foremki). Ostrożnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 12 minut (aż brzegi zaczną się rumienić).
Po wyjęciu ciasteczek przekładamy je na kratkę i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasteczka wystygną, roztapiamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. W jeszcze ciepłej maczamy łyżkę, podnosimy ją do góry, aby nadmiar czekolady spłynął i tworząc w powietrzu zygzaki, pozwalamy spływać czekoladowej strużce wprost na nasze ciasteczka :)
Kiedy czekolada zastygnie możemy już jeść nasze Cranberry Noël :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl