Żurek chłopski

 

Choć wszelkiego rodzaju żury kojarzą się najbardziej z Wielkanocą to nie znam nikogo, kto nie lubiłby tej pysznej zupy na tyle, by jeść ją znacznie częściej niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo fajna zupa, bardzo pożywna, która daje spore pole manewru, z uwagi na to, że można dodać do niej wiele różnych komponentów lub też zrobić wersję bardziej postną. Mój żurek to trochę taka baza wyjściowa, nie jest zbyt gęsty, ale i nie bardzo rzadki (to akurat można „regulować” ilością dodanej śmietany i mąki). Doskonale smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem :) Zapraszam!

Składniki (na ok. 6-7 porcji):

ok. 2,5 l wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego

300 ml zakwasu na żurek

300 g białej kiełbasy

4 średnie ziemniaki

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

1 płaska łyżka majeranku

3-4 czubate łyżki kwaśnej śmietany

1-2 czubate łyżeczki mąki

1 listek laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

sól

pieprz

po 1 ugotowanym na twardo jajku na porcję

 

Wykonanie:

Wywar zagotować. Włożyć do niego obrane ząbki czosnku oraz białą kiełbasę, zmniejszyć odrobinę ogień i gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia i kroimy na plasterki.
Ziemniaki obieramy, opłukujemy, a następnie kroimy w kostkę. Dorzucamy je do wywaru i gotujemy.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i smażymy cebulkę do lekkiego zezłocenia. Dodajemy do żurku pod koniec gotowania (gdy ziemniaki są już prawie miękkie).
Dolewamy zakwas i dalej gotujemy.
W miseczce umieszczamy śmietanę oraz mąkę. Mieszamy całość bardzo dokładnie, by nie było grudek. Dolewamy kilka łyżek naszego wywaru i szybko mieszamy, by rozrobić mąkę ze śmietaną. Zahartowaną śmietanę wlewamy powoli do żurku cały czas mieszając.
Żurek doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy też majeranek. Na koniec dodajemy wcześniej pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.
Podajemy gorący, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl