Rogaliki drożdżowe

 

Zdarza się Wam piec różnego rodzaju pieczywo w domowym zaciszu? Robicie to okazjonalnie, czy może już nie wyobrażacie sobie kupowania go w sklepie? Ja należę jeszcze do tej pierwszej grupy, jednak w najbliższym czasie mam poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może Was zaskoczyć: nie robiłam typowego zaczynu. Dzięki temu szybciej wyrobiłam ciasto, które pięknie wyrosło. Moje rogaliki nie są dużych rozmiarów, takie w sam raz na kilka kęsów :) Jeśli zechcecie zrobić większe – nie ma problemu :) Gorąco polecam!

Składniki (ok. 24 sztuki niewielkich rogalików):

5 szklanek mąki pszennej

15 g świeżych drożdży

3/4 szklanki mleka

100 g masła

4 łyżki ciepłej wody

5 łyżek cukru (pełnych, nie czubatych)

1 łyżeczka soli (pełna)

4 jajka (w temperaturze pokojowej)

 

Dodatkowo:

masło (do wysmarowania miski)

jajko (do posmarowania rogalików)

1-2 łyżki maku

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody.
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy cukier i sól. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy (do temperatury pokojowej).
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich rozpuszczone drożdże, mąkę oraz płyn mleczno-maślany.
Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Następnie wkładamy je do wysmarowanej masłem miski i kilka razy obracamy, aby natłuścić powierzchnię ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-2 godziny).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 3 części i każdą z nich wałkujemy na kształt okręgu (ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5 cm).
Okręgi kroimy tak, aby powstało nam 8 trójkątów. Zawijamy je zaczynając od podstawy.
Zwinięte rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Odstawiamy na kilka minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni. Rogaliki pieczemy przez 15-25 minut (w zależności od wielkości), aż się przyrumienią.
Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do ostudzenia na kratkę.
Rogaliki można jeść jeszcze ciepłe (wtedy najlepiej smakują ze świeżym masłem).

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl