Zupa z dyni na mleku z zacierkami

 

Kolejna propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, zamiast zacierek można użyć drobnego makaronu. Kto lubi jeść na śniadanie (lub kolację) zupę mleczną, ten na pewno nie zawiedzie się smakiem mlecznej zupy z dyni. A wręcz może być to dla niego miła odmiana :) Zupę z dyni warto podać w naturalnej wazie: wydrążonej dyni :D

Składniki (na ok. 4-5 porcji):

Zupa:

700-800 g dyni surowej lub puree

500 ml mleka (można dodać więcej, jeżeli chcemy rozrzedzić zupę)

pół łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

bułka (kajzerka) – może być lekko czerstwa

2 łyżki masła

 

Zacierki:

4 lekko czubate łyżki mąki pszennej

1 duże jajko

szczypta soli

 

Wykonanie:

W garnku roztapiamy masło.
Bułkę kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle do zrumienienia.
Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę (lub puree) i razem dusimy (można lekko podlać wodą). Jeśli używamy dyni świeżej dusimy całość tak długo na małym ogniu, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. W przypadku puree wystarczy ok. 5 minut.
Dynię wraz z bułką miksujemy na gładką masę. Dolewamy gorące mleko. Chwilkę gotujemy.
Doprawiamy do smaku solą lub cukrem (ja dałam jedno i drugie z przewagą cukru dla uzyskania lekko słodkiego posmaku).
Jeżeli zupa jest dla Was zbyt gęsta – można dolać jeszcze trochę mleka.

Zacierki:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajko. Wyrabiamy elastyczne, dość twarde ciasto. Następnie palcem wskazującym i kciukiem odrywamy niewielkie kawałeczki ciasta i wałkujemy je w palcach na lekko podłużne kluseczki. Gotowe zacierki można delikatnie przesypać mąką, aby się nie posklejały.
Zacierki wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i dodajemy do zupy.

Zupę wraz z zaciekami można przelać do niedużej wydrążonej dyni, która posłuży za efektowną wazę :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl