Dynia marynowana

 

Dziś przepis dla wszystkich, którzy chcą zatrzymać smak dyni na dłużej i szukają sposobów na jej przerobienie :) Dynia marynowana jest w słodkiej, lekko octowej zalewie ze sporą ilością wonnych goździków. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem obiadowym, ale wykorzystujemy ją również do sałatek (zwłaszcza jarzynowej).

Składniki:

1 dynia o wadze ok. 3-4 kg

2 kg cukru

2 łyżeczki soli

50 szt. goździków

400 ml octu 10%

4 l wody

 

Wykonanie:

Dynię myjemy, przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i włókna. Następnie kroimy ją na paski i obieramy ze skóry. Paski kroimy w sporą kostkę.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól, goździki oraz ocet.
Zalewę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niej pokrojoną dynię. Nie trzeba wrzucać od razu całej (jest ryzyko, że się nie zmieści). Można to robić na raty.
Dynię gotujemy na średnim ogniu 5-6 minut. Następnie wyławiamy kawałki dyni i umieszczamy je w przygotowanych, wyparzonych słoikach. Zalewamy gorącą zalewą. Należy zwrócić uwagę, aby do każdego słoja trafiło kilka sztuk goździków.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Następnie wyjmujemy je, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest też przykryć słoiki ściereczką, by zbyt szybko nie ostygły.
Gotową dynię marynowaną przechowujemy w chłodnym miejscu do momentu użycia.

 

Smacznego!

Komentarze:

hfexig

2015-10-22 03:03

Goździki na pewno urozmaicą smak. Gdyż sama dynia nie jest jakaś charakterystyczna pod tym względem. Ale na pewno jako dodatek wraz z innymi warzywami lub owocami się przyda.

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl