Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady

 

Dziś chcę Wam zaproponować absolutnie rewelacyjny sernik czekoladowy z musem z białej czekolady! Czy już nie brzmi pysznie? :) Ciężki, wilgotny, kremowy i równy jak stół (pieczony w kąpieli wodnej) czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i przykrywający go delikatny i bardzo słodki mus z białej czekolady oprószony z wierzchu gorzkim kakao. Deser jest wprost idealny i jest najlepszym czekoladowym sernikiem jaki jadłam do tej pory: słodki smak musu równoważony jest przez bardziej wytrawną masę sernikową i posypkę z gorzkiego kakao. Ich połączenie sprawia, że mimo iż serniczek jest sycący to cały czas mamy ochotę na więcej i więcej… :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com (nie zmieniłam nic prócz użycia śmietany o niższej zawartości tłuszczu).

Składniki:

Spód:

160 g ciastek czekoladowych Oreo (lub podobnych)

30 g masła

 

Czekoladowa masa serowa:

500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub takiego z wiaderka (przeznaczonego na serniki)

250 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej)

2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

3/4 szklanki cukru

100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej

2 łyżki kakao (przesianego)

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Mus z białej czekolady:

400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)

200 g białej czekolady

 

Dodatkowo:

gorzkie kakao (do oprószenia)

 

Wykonanie:

Spód:
Ciastka (wraz z nadzieniem) wrzucamy do misy blendera/malaksera i rozdrabniamy do otrzymania konsystencji piasku. Następnie do ciastek dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Mieszamy wszystko ze sobą.
Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja piekłam w formie silikonowej ze szklanym dnem więc nie wyłożyłam dna papierem). Wsypujemy masę miasteczkową i wylepiamy nią dokładnie dno formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernikowej masy.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej zatem jeśli użyjecie zwykłej formy wówczas należy owinąć ją szczelnie folią aluminiową (tylko dół i boki), by woda nie dostała się do środka tortownicy. Gdy zdecydujecie się na formę silikonową zabieg uszczelniania nie będzie potrzebny.

Czekoladowa masa sernikowa:
Wszystkie składniki na masę umieszczamy w misce i miksujemy do ich połączenia (nie miksujemy zbyt długo, by nie napowietrzać masy).
Masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy około 50 minut (do godziny) w kąpieli wodnej w 150 stopniach. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Potem wkładamy do lodówki.
[Kąpiel wodna polega na tym, że formę z ciastem wkładamy do większej formy (szczelnej) lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy, w której pieczemy sernik].

Mus z białej czekolady:
150 ml śmietany podgrzewamy w garnuszku (ale nie do wrzenia). Zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszając czekamy aż się rozpuści. Płyn śmietanowo-czekoladowy odstawiamy do przestudzenia (jednak nie może on zgęstnieć, ma mieć wciąż płynną konsystencję).
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej w 3 turach rozpuszczoną biała czekoladę, bardzo delikatnie mieszając rózgą kuchenną (tylko do połączenia).
Mus wykładamy na wystudzony i schłodzony sernik. Wyrównujemy jego powierzchnię.
Całość chłodzimy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Sernik przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Przed podaniem wierzch należy oprószyć kakao.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl