Ciasto czekoladowe z cukinią

 

Jako, że w tym roku cukinia na działce moich rodziców wyjątkowo obrodziła, postanowiłam (prócz przetworów na zimę) wykorzystać ją także do upieczenia ciasta. Było to moje pierwsze „warzywne” ciasto, ale na pewno nie ostatnie. Całej rodzinie tak bardzo przypadł do gustu jego smak, że pewnie zdążę je zrobić w tym roku jeszcze kilka razy :) W cieście w ogóle nie czuć cukinii, ale dzięki jej obecności pozostaje ono bardzo długo wilgotne i świeże (4-go dnia smakowało tak samo jak tuż po upieczeniu). Choć w przepisie jest całkiem sporo cukru absolutnie nie można powiedzieć, że jest ono za słodkie. Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu – nie zawiedziecie się! :)

Składniki:

250 g mąki pszennej

100 g kakao (gorzkiego)

400 g cukru

180 g masła (lub margaryny)

3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

125 ml mleka

250 g startej na tarce o małych oczkach cukinii (waga po obraniu, starciu i odciśnięciu z nadmiaru wody)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki soli

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Dodatkowo:

ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich

gotowa polewa czekoladowa (użyłam deserowej) lub 100 g deserowej czekolady

 

Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy przesiane kakao oraz sól i cynamon.
W misie miksera ucieramy (na średnich obrotach) masło z cukrem i esencją waniliową na gładki i puszysty krem.
Dodajemy kolejno jajka (mieszając po każdym dodaniu).
Na niskich obrotach miksera stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę mączną , cukinię oraz mleko. Najlepiej podzielić sobie każdy składnik na mniej więcej 3 porcje, czyli najpierw dodajemy porcję mieszanki mącznej, następnie porcję cukinii i porcję mleka i tak do wyczerpania składników.
Gdy wszystkie składniki się połączą przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy (użyłam formy o średnicy ok. 25 cm z „kominem”).
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy ok. 60-65 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu ciasto odstawiamy na ok. 10 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na koniec polewamy ciasto gotową polewą czekoladową lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl