Marmolada szwarcwaldzka

 

Czas wakacji to nie tylko słodkie lenistwo, ale także wzmożony okres, w którym robimy przetwory na zimę. Często szukamy więc inspiracji, bo jednak mimo sprawdzonych receptur chcielibyśmy spróbować czegoś nowego. A więc voilà! Wszyscy zapewne znamy „szwarcwaldzkie” przysmaki: tort, pavlową, serniki, babeczki, tartaletki itp. A co powiecie na szwarcwaldzką marmoladę? Do tego wzbogaconą o dodatek likieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada jest bardzo prosta i całkiem sprawnie i szybko się ją przygotowuje (także za sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie czas i miejsce na przygotowanie choć kilku słoiczków tego rarytasu? Gorąco polecam!

Składniki (na ok. 4 słoiczki po 200 ml):

1 kg wiśni

50 g gorzkiej czekolady

1 laska wanilii

100 ml likieru amaretto (można dać mniej, np. 50 ml)

1 op. Żel-Fixu 3:1

350 g cukru

 

Wykonanie:

Wiśnie myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i szypułki.
2/3 wiśni wsypujemy do garnuszka z grubym dnem. Laskę wanilii rozcinamy, wyjmujemy miąższ i wraz z laską dodajemy do wiśni. Od momentu zagotowania, wiśnie gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając dość często.
Laskę wanilii usuwamy, a owoce miksujemy i przecieramy przez sito, aby ususzać gładką masę, którą ponownie umieszczamy w garnku.
Dosypujemy resztę wiśni i dodajemy żel-fix. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy cukier, ponownie zagotowujemy i gotujemy tak przez 2 minuty.
Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
Na koniec dodajemy likier, mieszamy, zdejmujemy z ognia i natychmiast zaczynamy przekładać marmoladę do słoiczków.
Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aby w ten sposób ostygły.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl