Jagodzianki z lukrem jagodowym

 

Cudownie miękkie drożdżowe bułeczki obficie nadziane jagodami, czyli popularne i lubiane jagodzianki. Idealne, jeśli szukacie pysznego pomysłu na przerobienie swoich, zbieranych w pocie czoła jagódek :) Dodatkowo oblałam je lukrem na bazie wyciśniętego z jagód soku. Jest obłędny! Ma piękny, intensywny różowo-fioletowy kolor, a w dodatku tak fantastycznie pachnie. Pamiętajcie, aby nie żałować jagód do nadziania bułeczek, dajcie ich tyle ile możecie (oczywiście zwracając uwagę, aby ciasto dało się zlepić :) ). Jagodzianki smakują najlepiej tego samego dnia, w którym zostały zrobione, ale na drugi dzień też dają radę :)

Składniki (na ok. 15 jagodzianek):

Ciasto:

500 g mąki pszennej

2 jajka

100 g masła

1/2 łyżeczki suchych drożdży

20 g cukru waniliowego

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mleka

szczypta soli

 

Nadzienie:

2-3 szklanki jagód

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

 

Lukier jagodowy:

4-6 czubatych łyżek cukru pudru

ok. pół szklanki jagód

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka (wystarczy 1/4 szklanki) z dodatkiem łyżki cukru oraz łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Do reszty przesianej mąki dodajemy pozostały cukier, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlewamy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy roztopione, ciepłe masło oraz pozostałe mleko (letnie) i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie błyszczące i jędrne. Jeśli zajdzie taka potrzeba i ciasto będzie się bardzo kleić, możemy dosypać niewielką ilość mąki.
Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miej scena ok. godzinę, aby zwiększyło swoją objętość (ciasto nie będzie bardzo wyrośnięte).
Oczyszczone, umyte i osuszone jagody mieszamy z 2 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na kawałki o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałeczek wałkujemy dość cienko na placuszek i nakładamy na niego 2-3 łyżki jagód. Następnie zlepiamy go dokładnie (podobnie jak to się robi z pierogami), formujemy nadając mu lekko podłużny kształt i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia stroną łączenia do dołu.
Między bułeczkami zachowujemy kilku centymetrowe odstępy.
Uformowane jagodzianki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Następnie każdą jagodziankę smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut (do lekkiego zezłocenia).
Upieczone jagodzianki odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie możemy zrobić lukier: jagody umieszczamy w blenderze i miksujemy. Powstałą „papkę” umieszczamy na sitku i dociskając łyżką dokładnie odciskamy z nich sok.
Sok jagodowy wlewamy do miseczki z cukrem pudrem i mieszamy, aż uzyskamy gładki, dość gęsty lukier o pięknym, intensywnym kolorze. Najlepiej stopniowo dolewać sok, aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji. W razie czego zawsze można dosypać trochę cukru :)
Lekko ciepłe jagodzianki smarujemy lukrem (najlepiej użyć do tego pędzelka). Gdy lukier zastygnie możemy zacząć zajadać się jagodziankami :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl