Bezowy placek z czerwonymi porzeczkami

 

Kruchy, częściowo migdałowy spód, wewnątrz którego znajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :)

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki

50 g zmielonych migdałów

100 g cukru

2 żółtka

100 g masła

szczypta soli

 

Nadzienie:

300 g czerwonej porzeczki

3 białka

120 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

50 g podprażonych i zmielonych płatków migdałowych

 

Dodatkowo:

1-2 łyżki podprażonych płatków migdałowych do posypania

kilka kiści czerwonych porzeczek do dekoracji

 

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z solą, migdałami oraz cukrem. Wbijamy żółtka i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a jej brzegi natłuszczamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i równomiernie wylepiamy nim dno o raz boki formy tworząc dość wysoki rant (jednak nie na całą wysokość tortownicy).
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Nadzienie:
Porzeczki myjemy, osuszamy i odrywamy od szypułek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier (łyżka po łyżce) cały czas ubijając. Następnie do białek wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i przy użyciu rózgi staramy się ostrożnie wmieszać ją do piany. Na koniec dodajemy zmielone migdały oraz porzeczki i delikatnie mieszamy.
 

Bezową masę wykładamy na podpieczony spód ciasta, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach.
Po wystudzeniu ciasta zdejmujemy obręcz, wierzch posypujemy podprażonymi (na suchej patelni) płatkami migdałowymi i dekorujemy kilkoma kiściami czerwonych porzeczek.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl