Tarta z jabłkami i gruszkami polana sosem toffi

 

Delikatne kruche ciasto, jabłkowo-gruszkowy farsz polany cudownie słodkim sosem toffi. Zwróćcie uwagę, że wśród składników na kruchy spód nie ma cukru (nie wkradł się tu żaden błąd). Jest on zbędny, gdyż bardzo słodki sos oraz soczyste owoce dostarczają wystarczającej ilości „słodyczy” :) Tarta jest naprawdę pyszna, a jej dodatkową zaletą jest fakt, że sezon na jabłka i gruszki trwa właściwie przez cały rok i są one w ciągłej sprzedaży więc możecie cieszyć się jej niebywałym smakiem, kiedy tylko najdzie Was na to ochota :)

Składniki:

Ciasto:

190 g mąki pszennej

115 g masła

2-3 łyżki zimnej wody

szczypta soli

 

Farsz:

ok. 7-8 jabłek (o wadze ok. 1,3-1,5 kg) twardych i słodkich

3 gruszki

sok z połowy cytryny

50 g masła

100 g cukru

 

Sos toffi:

300 g cukru

130 ml wody

225 ml śmietany kremówki (w temperaturze pokojowej)

 

Wykonanie:

Formę do tarty o średnicy ok. 28-30 cm smarujemy masłem lub margaryną.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy jego konsystencja zacznie robić się bardziej zwarta dodajemy zimną wodę i dalej zagniatamy do otrzymania jednolitej kulki ciasta :)
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (dość cienko) na kształt koła o średnicy większej aniżeli nasza forma. Następnie delikatnie nawijając ciasto na wałek, ostrożnie przenosimy je do formy i dokładnie wylepiamy jej wnętrze. Nadmiar usuwamy. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
Formę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.
Następnie na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy obciążenie (mogą to być specjalne ceramiczne kulki do pieczenia tart lub też fasola, która służy tylko temu celowi – ja właśnie jej używam).
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut z obciążeniem, a następnie kolejne 5 minut już bez obciążenia.
Przygotowujemy farsz: jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórek i usuwamy gniazda nasienne. Pięć jabłek kroimy na 16 cząstek (każde) i dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na patelni roztapiamy masło i układamy kawałki jabłek. Smażymy na średnim ogniu, aż zaczną delikatnie brązowieć na brzegach. Następnie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do ostudzenia.
Resztę jabłek oraz 3 gruszki kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy przez ok. 20-30 minut, aż zmiękną. Przekładamy je na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy koliście wcześniej przygotowane cząsteczki jabłek.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
W tym czasie do garnka lub rondla z grubym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Staramy się nie mieszać, a jedynie ostrożnie potrząsać garnkiem od czasu do czasu. Karmel podgrzewamy na wolnym ogniu przez 15-25 minut, do czasu aż uzyska kolor jasnobrązowy (aby przyspieszyć proces, pod koniec można zwiększyć płomień). Jeżeli podczas podgrzewania karmelu zauważycie, że tworzą się „cukrowe” grudki, dodajecie kilka kropli soku z cytryny i mieszajcie póki nie znikną).
Karmel zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając (najlepiej przy użyciu rózgi) dolewamy śmietanę. Podczas tego procesu należy być szczególnie ostrożnym: karmel ma bardzo wysoką temperaturę, a po dolaniu śmietany reakcja jest gwałtowna – sos zaczyna się pienić i sprawiać wrażenia jakby miał wykipieć. Jednak nie bójcie się :) To chwilowe. Nie przerywajcie mieszania. W okamgnieniu uzyskacie piękny, aksamitny sos karmelowy. Należy odstawić go do przestudzenia na ok. 15-20 minut i jeszcze ciepłym polać upieczoną tartę.
Ciasto po całkowitym wystygnięciu wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc, bowiem tarta najlepiej smakuje schłodzona :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl