Tort truskawkowo-migdałowy

 

Tak wyglądał tegoroczny tort urodzinowy dla mojego Męża, który uwielbia truskawki (więc za każdym razem urodzinowy wypiek musi zawierać te owoce) :) Tort jest przepyszny, wyjątkowy, boski… Wprost nie mogę się go nachwalić i nie znajduję odpowiednich słów, aby opisać jego smak. Migdałowy, „gąbczasty” biszkopt, nasączony likierem Amaretto (który nadaje mu charakteru), przełożony kremem śmietanowym i sporą ilością truskawek tworzy niezapomniane doznania smakowe. Koniecznie musicie go spróbować! Ze względu na sporą zawartość likieru, nadaje się raczej dla dorosłych. Jednak, jeśli chcecie, aby dzieci również mogły go skosztować, wykorzystajcie do nasączenia biszkoptu np. mleko migdałowe. Przepis pochodzi z bloga „Moje Wypieki”.

Składniki:

Migdałowy biszkopt (należy upiec 3 takie blaty):

2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

1 łyżka letniej wody

1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobinę mniej)

1/2 szklanki mąki pszennej np. tortowej

1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)

1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego)

 

Nasączenie biszkoptu:

1/2 szklanki likieru Amaretto

 

Krem śmietankowy:

500 ml schłodzonej śmietanki 36%

100 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki likieru amaretto

 

Dodatkowo:

500 g truskawek

ok. 100 g płatków migdałowych

galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie

 

Wykonanie:

Biszkopt migdałowy:
Do miski wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały (lub mąkę migdałową), ekstrakt i bardzo delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką do połączenia składników.
Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni  przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt można też upiec bez dzielenia go na blaty, po prostu należy potroić ilość składników i od razu upiec 1 duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo i nie ma problemów z krojeniem biszkoptu J

Krem śmietankowy:
Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. Pod sam koniec dodajemy likier i ponownie chwilkę ubijamy.

 

Pierwszy blat tortu układamy na paterze. Nasączamy go 1/3 likieru Amaretto i wykładamy 1/3 kremu śmietankowego. Wyrównujemy. Na kremie układamy pokrojone w plasterki truskawki.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy połową pozostałego likieru. Wykładamy połowę pozostałego kremu śmietankowego, wyrównujemy powierzchnię. Na kremie ponownie układamy pokrojone na plasterki truskawki.
Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, nasączamy pozostałym Amaretto. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem.
Boki tortu obsypujemy płatkami migdałów (wcześniej należy podprażyć je na patelni i wystudzić!).
Wierzch tortu dekorujemy truskawkami. Możemy posmarować je delikatnie tężejącą galaretką truskawkową dzięki czemu dłużej zachowają świeży wygląd i smak.
Na koniec wierzch tortu posypujemy migdałowymi płatkami.
Tort przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl