Ciasto japońskie

 

Niedawno miałam okazję spróbować nieznanego mi wcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam ubitą śmietanę, aby była jeszcze delikatniejsza i puszysta, a na wierzchu ułożyłam wiśniową frużelinę (tym razem posłużyłam się gotowym produktem). Wyszło obłędne (jeszcze lepsze niż to z cukierni)! Bardzo gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu :) Na pewno się nie zawiedziecie. Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :)

Składniki:

Ciasto kakaowe:

150 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

250 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

150 g masła

3 jajka

100 ml ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

 

Masa serowo-śmietanowa:

1 kg twarogu sernikowego (w temperaturze pokojowej)

500 ml śmietany 30%

170 g cukru pudru (można dać trochę więcej)

7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/3 szklanki wrzącej wody

 

Frużelina wiśniowa (lub 2 puszki po 400 g gotowej frużeliny):

800 g wiśni (mrożonych lub świeżych)

8 łyżek cukru

sok z 1 cytryny

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Ciasto kakaowe:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Mieszamy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do mieszanki mącznej.
Jajka ubijamy trzepaczką i dodajemy do ciasta.
Na koniec wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie miksujemy.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach ok. 28x35 cm) wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach.
Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Frużelina wiśniowa:
Mrożone wiśnie (lub świeże w sezonie) wkładamy do garnka z grubym dnem, przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut na małym ogniu (w tym czasie zamieszać 1-2 razy). Po tym czasie wiśnie należy odkryć, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać (w przypadku wiśni mrożonych do całkowitego rozmrożenia). Dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/2 szklanki powstałego z wiśni soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie odstawić z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa serowo-śmietanowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Twaróg wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy.
Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy je ze sobą, a następnie dolewamy do reszty twarogowej masy.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na koniec wylewamy serowo-śmietanową masę na upieczone ciasto kakaowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.

 

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie wiśniową frużelinę (wcześniej ugotowaną i ostudzoną lub tą z puszki). Można przykryć nią cała powierzchnię warstwy serowo-śmietanowej lub nakładać ją w formie skośnych pasów, a następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki zrobić delikatne esy-floresy :) (ja tak zrobiłam). Frużelina powinna być lekko zatopiona w masie.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia (przechowujemy także w lodówce). Bardzo łatwo się kroi :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Tahira

2016-03-22 13:53

Wyglada oblednie, gdzie tylko kupic fruzeline?

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-22 14:05

Frużelinę można obecnie kupić w praktycznie każdym hipermarkecie/supermarkecie lub w dobrze zaopatrzonych sklepach typu delikatesy. Jednak jeśli nie znajdzie Pani frużeliny w puszce, zawsze można przygotować ją samemu w domu :) W przepisie podałam jak to zrobić. Pozdrawiam!

odpowiedz

ulek

2016-03-22 14:20

Przepis brzmi oblednie,tylko czy można je przechowywać choć kilka dni?

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-22 14:44

Oczywiście, jeśli dotrwa i nie zostanie wcześniej zjedzone to 3-4 dni w lodówce na pewno wytrzyma :)

odpowiedz

wladzia

2016-03-22 15:01

7 lyzek czy lyzeczek ,przeciez 7lyzek to 7 opakowan zelatyny po 20g

odpowiedz

wladzia

2016-03-22 15:04

przepraszam -zle odczytalam

odpowiedz

wladzia

2016-03-22 15:03

przepraszam zle odczytalam

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-22 16:04

Nic się nie stało :)

odpowiedz

marta

2016-03-22 16:54

U nas w cukierni to ciasto występuje pod nazwą ,, żubrówka'' i chyba jest nasączone alkoholem ale jest obłędnie smaczne więc dziękuję za przepis na pewno go wyprubuję.

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-22 17:23

To pod taką nazwą tego ciasta nie znałam :) "Żubrówka" kojarzy mi się bardziej z jabłkami. W każdym razie ciasto polecam :)

odpowiedz

kasia

2016-03-22 21:27

Kiedyś szukałam przepisu ma to ciasto :) Bardzo dziękuje marzenie spełnione

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-22 21:34

Jednak marzenia się spełniają :) Cieszę się bardzo, że mogłam pomóc :) Pozdrawiam!

odpowiedz

IWONA

2016-03-22 22:40

NAPEWNO GO WYPRÓBUJĘ BO WYGLĄDA BARDZO APETYCZNIE POZDRAWIAM

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-22 22:59

Bardzo dziękuję :) Również pozdrawiam!

odpowiedz

Mora

2016-09-13 11:59

Oh, szkoda, że nikt z komentujących nie wypróbował jeszcze przepisu i nie podzielił się wrażeniami. Chyba będę pierwsza :).

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-09-14 20:20

Polecam gorąco :) I czekam na recenzję :)

odpowiedz

Mora

2016-09-13 12:09

A czy to normalne, że na tej stronie http://wkuchniwillamaciejka.blogspot.com/2016/04/ciasto-japonskie-sernik-z-fruzelina.html znajduje się dokładnie ten sam przepis?

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-09-14 20:22

Bardzo dziękuję za czujność. Nie, nie jest to normalne, ponieważ przepis na to ciasto jest mojego autorstwa i takie zachowanie (kopiowanie) bez podania źródła przepisu nie powinno mieć miejsca. Raz jeszcze dziękuję i już działam w tej sprawie. Pozdrawiam!

odpowiedz

asiorek

2016-09-17 22:23

zrobiłam ciasto, w smaku to czysta poezja, uważam jednak że frużelina wykonana z połowy składników w zupełności wystarczy na to by stworzyć esy-floresy, pozdrawiam

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-09-20 00:57

Bardzo mnie cieszy, że ciasto smakowało :) Co do ilości frużeliny to oczywiście połowa może wystarczyć, jednak ja lubię gdy jest jej dużo, bo to bardzo ważny składnik całego ciasta :) Poza tym miałam dużą blaszkę ;) Pozdrawiam serdecznie!

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl