Babeczki z kremem budyniowym i owocami

 

Propozycja na zbliżający się Dzień Matki lub Dzień Dziecka, a także wiele innych okazji, bo któż potrafiłby się oprzeć tym małym cudeńkom? :) Kruche, delikatne babeczki wypełnione po brzegi budyniowym kremem oraz świeżymi owocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :)

Składniki:

Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek):

200 g margaryny lub masła

300 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

 

Krem budyniowy:

2 torebki budyniu waniliowego (każda po 40 g)

500 ml mleka

100 g masła

 

Dodatkowo:

ok. 15 truskawek

ok. 150-200 g borówek amerykańskich

mała kiść jasnych winogron (bez pestek)

mała kiść ciemnych winogron (bez pestek)

1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

 

Wykonanie:

Ciasto kruche:
Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką.
Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Kruche ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po schłodzeniu, z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiamy nimi każdą foremkę do babeczek (uprzednio natłuszczoną i wysypaną mąką) oraz nakłuwamy widelcem.
Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zezłocenia).
Gdy beczki się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z foremek.

Krem budyniowy*:
Budyń waniliowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu dodając 2 torebki proszku na 500 ml mleka.
Ugotowany budyń zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimny budyń miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty wraz z masłem.

Babeczki z kremem budyniowym i owocami:
Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (ja użyłam dużej gwiazdki) i napełniamy nim babeczki (możemy także nałożyć masę łyżką – 1 czubata łyżka na 1 babeczkę). Na kremie układamy owoce (ilość i dobór kompozycji wedle uznania) :)
Na koniec wierzch każdej z babeczek smarujemy przy użyciu pędzelka lekko tężejąca galaretką (galaretka rozpuszczona w 150 ml wody), która nada piękny połysk owocom oraz je utrwali.
Tak przygotowane babeczki przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego!
 

 

*Krem budyniowy możecie zastąpić kremem z torebki przeznaczonym do karpatki (najlepiej użyć takiego nie wymagającego gotowania, wystarczy zmiksować go z zimnym mlekiem). Babeczki nim wypełnione są równie pyszne, a robi się je szybciej (odpada czas na gotowanie budyniu, jego studzenie i miksowanie z masłem).

Komentarze:

Robert79

2015-05-25 12:27

Tak właśnie się zastanawiałem skąd ten połysk, raz już usiłowałem takie zrobić ale masa się rozciekała , ciekawe jak będzie po zastosowaniu budyniu?

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-05-26 01:40

Witam, przy użyciu budyniu jako masy wypełniającej babeczki istotne jest rozrobienie go w mniejszej ilości mleka niż podane jest to na opakowaniu (w przypadku użycia 1 torebki używamy tylko 1 szklanki mleka). Dzięki temu budyń jest bardzo gęsty, po zmiksowaniu go z masłem staje się bardziej kremowy i aksamitny, ale na pewno masa się nie rozpłynie :) Pozdrawiam!

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl