Cebularze

 

Pyszne domowe cebularze z ciasta drożdżowego z chrupiącą skórką oraz dużą ilością podsmażonej cebulki z makiem są wprost idealne! To nasz ulubiony przepis na ten wypiek. Cebularze można oczywiście kupić niemal w każdej piekarni, ale te przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu, ale naprawdę warto go zainwestować, aby móc cieszyć się tymi pszennymi plackami w domu :) Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Z dodatkiem masełka lub serka naturalnego po prostu niebo w gębie! Cebularze należy przechowywać pod przykryciem, zachowają wtedy pełną świeżość przez ok. 2 dni.

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży (lub 25 g suchych)

250 ml ciepłego mleka

60 g masła

1 jajko

1 łyżka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

 

Cebula z makiem:

4 średnie cebule

2 łyżki maku

3 łyżki oleju

sól (do smaku)

 

Wykonanie:

Jeśli używamy drożdży świeżych zaczynamy od zrobienia rozczynu: w miseczce mieszamy ze sobą drożdże, cukier, 2-3 łyżki mąki, połowę ciepłego mleka. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia drożdży i połączenia składników, po czym odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, aż znacznie zwiększy swoją objętość (ok. 15-20 minut). W przypadku drożdży suchych od razu mieszamy je z mąką i pozostały składnikami i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn zwiększył objętość dodajemy do niego przesianą mąkę, sól, roztrzepane jajko (zostawiamy odrobinę do posmarowania cebularzy przed pieczeniem), oraz roztopione masło i resztę ciepłego mleka. Składniki zagniatamy, aż powstanie zwarta kula ciasta, nie lepiąca się do rąk (możemy delikatnie podsypywać ciasto mąką podczas wyrabiania). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość na ok. godzinę.
W tym czasie możemy przygotować cebulę z makiem.
Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, następnie kroimy na dość cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Cebulę podsmażamy dopóki lekko się nie zezłoci. Na koniec dodajemy sól (do smaku) i mak. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze przez chwilkę wyrabiamy, a następnie formujemy dość gruby walec i dzielimy go na kilkanaście części (mi wyszło 11, ale możecie zrobić więcej zależy, jak duże cebularze chcecie uzyskać).
Każdą część rozwałkowujemy na placek grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy cebularze na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je resztą roztrzepanego jajka i na wierzchu układamy cebulę z makiem (ok. 2-3 łyżki na sztukę). Odstawiamy jeszcze na 10 minut, aby troszkę podrosły i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z pieca :) Są pysznie chrupiące i miękkie.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl