Grillowane podudzia z kurczaka (bez kości) w orientalnym stylu podane z mieszanką sałat

 

Dni są coraz cieplejsze, słońce towarzyszy nam coraz częściej i dłużej, drzewa oraz krzewy się zazieleniły, zakwitły pierwsze kwiaty… Wszystko to sprzyja przygotowywaniu i spożywaniu posiłków na łonie natury, a to z kolei może oznaczać tylko JEDNO: sezon grillowy czas zacząć! :D W związku z tym, że mamy już za sobą pierwsze tegoroczne grillowanie mogę polecić Wam pyszne drylowane podudzia z kurczaka w orientalnym stylu prosto z rusztu! :) Swój czerwono-żółty kolor i ostrość zawdzięczają przyprawie tandoori masala oraz dodatkowi curry i chilli. Oczywiście możecie złagodzić smak kurczaka dodając do marynaty 1-2 łyżki jogurtu. Za przyprawienie, zgrillowanie mięsa oraz przygotowanie sałatki odpowiedzialny jest mój Mąż :)

Składniki:

0,5 kg drylowanych podudzi z kurczaka

1 czubata łyżka tandoori masala

1 płaska łyżka curry

1 płaska łyżeczka chilli

1 łyżka oleju

1 czubata łyżka keczupu

1-2 łyżki soku z cytryny

2 płaska łyżeczka cukru

sól

pieprz

 

Sałatka:

1 opakowanie dowolnej, gotowej mieszanki sałat

1 garść rukoli

3 łyżki oleju

3 łyżki soku z cytryny

3 płaskie łyżki cukru

1/3 łyżeczki soli

duża szczypta pieprzu

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na marynatę wsypujemy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy, po czym polewamy nią drylowane podudzia i starannie je obtaczamy.
Przykrywamy naczynie z zamarynowanym kurczakiem folią spożywczą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
Następnie nie pozostaje nic innego jak wrzucić kurczaka na ruszt :)
W zależności od stopnia rozpalenia grilla i tego jak bardzo wypieczone mięso lubicie, opiekamy podudzia od kilku do kilkunastu minut z każdej strony.
Sos do sałatki możemy przygotować dzień lub kilka godzin wcześniej przed planowanym spożyciem. Wystarczy połączyć ze sobą przeznaczone na niego komponenty (najlepiej zrobić to w słoiku ze szczelną zakrętką), a następnie tuż przed podaniem polać nim sałatę i wymieszać.
Jako dodatek do kurczaka i sałaty proponuję lekko opieczoną kajzerkę :)

 

Smacznego!

Komentarze:

OldBoysi

2015-04-29 00:13

Wprawdzie nigdzie się na majówkę nie wybieramy, to przy pogodzie grillować na pewno będziemy. Dlatego mam pytanie odnośnie tej przyprawy o dziwnej nazwie, z czego ona jest? Czy ma jakiś zamiennik? pozdrawiamy póki co z parapetówki ;)

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-04-30 00:52

Tandoori masala (bo o tą przyprawę zapewne chodzi) to bardzo znana tradycyjna, indyjska mieszanka przypraw. W jej skład wchodzi m.in.: kolendra, kmin rzymski, cynamon, goździki, imbir, czosnek, czarny pieprz, kardamon, chilli, papryka (sproszkowana), pieprz kajeński, kozieradka, kurkuma, gałka muszkatołowa oraz sól :) Tandoori masala jest kombinacją tych przypraw w odpowiednich proporcjach. Jest wyrazista, ostra i nadaje potrawie ognistego koloru i smaku :) Raczej nie można jej niczym zastąpić, smak jest nie do podrobienia. Jest natomiast łatwo dostępna w sklepach z orientalną żywnością, delikatesach czy internecie. Pozdrawiam i zapraszam!

odpowiedz

OldBoysi

2015-05-01 00:33

Faktycznie łatwiej będzie kupić jedną niż mieszać wszystkie wyżej wymienione :D

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-05-03 23:39

Też tak sądzę :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl