Wielkanocne jaja na twardo z dodatkami

 

Na Wielkanoc nie może rzecz jasna zabraknąć gwoździa programu, a mianowicie: jaj! :) Prócz doskonale znanych jajek na twardo w majonezie, chciałam zaproponować Wam bardzo smaczną alternatywę z innymi dodatkami : łososiem, krewetkami i serem pleśniowym. Są banalnie proste w wykonaniu i wyglądają bardzo wykwintnie. Obiecuję, że zrobią furorę podczas świątecznego śniadania!

Składniki:

12 jajek na twardo (po 4 jajka na 1 wariant) obranych i przekrojonych na pół
 

Jajka z pastą z sera pleśniowego:

50 g sera rokpol lub lazur

20 g majonezu

4 plastry świeżego ogórka

4 plasterki pomidora (lub 8 plasterków pomidorków koktajlowych)

1 łyżka szczypiorku

 

Jajka z pastą z łososia:

50 g wędzonego łososia

20 g majonezu

1 plasterek cytryny

gałązka koperku

 

Jajka z majonezem i krewetkami:

8-16 krewetek koktajlowych (ugotowanych)

ok. 30 g majonezu

szczypiorek lub koperek

 

Wykonanie:

Jajka z pastą z sera pleśniowego.
Ser miksujemy lub rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem.
Nakładamy na połówki jajek za pomocą szprycy zakończonej ozdobną końcówką (np. gwiazdką).
Ozdabiamy połówkami plasterków ogórka i pomidora. Na koniec całość posypujemy szczypiorkiem.

 

Jajka z pastą z łososia.
Łososia miksujemy w blenderze na gładką masę. Mieszamy z majonezem. Nakładamy szprycą na połówki jaj. Ozdabiamy trójkącikami z plasterka cytryny i małymi kawałeczkami koperku.

 

Jajka z majonezem i krewetkami.
Majonez wyciskamy na połówki jajek. Na każdej porcji układamy 1-2 krewetki i ozdabiamy kawałeczkiem koperku lub posypujemy szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl