Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy

 

Wyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka, jednak nie przeszkadza to w zupełności w najważniejszym, końcowym efekcie: boskim SMAKU! Jeśli lubicie serniki, a także przepadacie za czekoladą i orzechami to koniecznie musicie go zrobić :)

Składniki:

Na spód:

170 g sucharków

200 g czekolady z orzechami

20 g masła

 

Na masę serową:

12 g żelatyny (w proszku)

750 g twarogu

100 ml mleka

50 g cukru

100 g czekolady z orzechami

250 g śmietanki 30%

1 łyżka kakao

75 g cukru

 

Wykonanie:

Spód tortownicy o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Sucharki przekładamy do blendera i rozdrabniamy je na „piasek”. Możecie też włożyć sucharki do torebki (najlepiej ze strunowym zamknięciem), przykryć ściereczką i rozgnieść je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.
Okruchy przesypujemy do miski.
Czekoladę przeznaczoną na spód rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
Następnie dolewamy czekoladę do sucharków i mieszamy, aby utworzyła się gęsta masa.
Sucharkowo-czekoladową masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy jej powierzchnię, dokładnie dociskając do dna i brzegów formy.
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody.
Twaróg mieszamy z mlekiem oraz cukrem (75 g).
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (możemy dodać 1-2 łyżki wody).
Do żelatyny dodajemy 4-5 łyżek masy serowej i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Następnie dolewamy ją do reszty twarogowej masy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do twarogu. Należy wmieszać ją bardzo delikatnie, najlepiej przy użyciu łyżki bądź rózgi kuchennej.
Masę serową dzielimy na 2 części: do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę z orzechami (100 g) oraz kakao, a do drugiej dosypujemy cukier (50 g).
Każdą z mas dokładnie mieszamy z nowododanymi składnikami.
Ciemny krem serowy wylewamy na sucharkowy spód.
Jasną masę wylewamy delikatnie na ciemny krem (najlepiej wlewać po środku).
Przy pomocy widelca robimy esy-floresy, tak aby ciemna i jasna masa lekko się przemieszały i utworzył się marmurkowy wzorek.
Tortownicę kilka razy opukujemy po bokach, by masa się wyrównała. Możemy też delikatnie uderzyć spodem o stół (tylko wtedy jeśli macie pewność, że Wasza forma dobrze trzymaJ
Serowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi).
Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl