Babka herbaciana z rodzynkami

 

W tym roku na święta prócz sprawdzonych przepisów szukam też nowych inspiracji kulinarnych. I tak podczas buszowania w przepisach natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata również jest wyczuwalna. Może to być znakomite ukoronowanie świątecznego śniadania. Jeśli chcecie, aby babka była jeszcze bardziej aromatyczna polecam herbatę typu Earl Grey.

Składniki:

250 g mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

2 żółtka

1 łyżeczka skórki z cytryny

5 łyżek masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka mocnej herbaty

100 g rodzynek

 

Wykonanie:

Zaparzoną mocną herbatę przelewamy do garnka.
Dorzucamy rodzynki i gotujemy przez 5 minut.
Następnie zdejmujemy z ognia, a bakalie odcedzamy na sitku.
Herbatę zostawiamy i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku.
Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę z cytryny.
Na koniec wlewamy herbatę i dodajemy rodzynki.
Całość należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą łyżki.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do babki (moja miała średnicę 24 cm).
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Pieczemy przez ok. godzinę (sprawdzamy po tym czasie patyczkiem czy jest upieczona, jeśli nie wydłużamy czas pieczenia o kilka minut).
Upieczoną (jeszcze ciepłą) babkę herbacianą wyjmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
Dekorujemy lukrem (mieszamy cukier puder z niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej konsystencji) i bakaliami lub posypką cukrową.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl