Sernik "Złota Rosa"

 

Wielkanoc wprost nie może obyć się bez sernika! A ten zdecydowanie należy do naszych ulubionych :) Kremowa, delikatna masa serowa z nutką cytryny na kruchym spodzie z miękką pianką na wierzchu, na której tworzą się podczas studzenia piękne złote krople, niczym poranna rosa na trawie.... :) Mmmm, rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony, sernik za każdym razem się udaje. Szczerze polecam jego wypróbowanie!

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

250 g miękkiej margaryny lub masła

3 żółtka (białka zostawić)
 

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

4 całe jaja

1 szklana cukru

1 budyń śmietankowy

16 g cukru waniliowego

2 szklanki zimnego mleka

sok z 1/2 cytryny

1/2 szklanki oleju

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód włożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto.
Prostokątną dużą blachę (ok. 40 x 25 cm) posmarować tłuszczem, wysypać mąką i wylepić ciastem, łącznie z brzegami.
Widelcem ponakłuwać ciasto.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut do lekkiego podpieczenia.
Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę.
Następnie dodać budyń, olej i sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 160 stopni w termoobiegu (lub w 180 jeśli używamy funkcji góra-dół).
Po godzinie wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 odłożonych białek z1/2 szklanki cukru (dodatkowo), wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut.
Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne, złote krople, które będą wyglądały jak rosa.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl