Mini-mazurki z masą czekoladowo-jogurtową

 

Do pary dla babki musi być mazurek (nazywany także… dziadem )! Mazurki na naszych polskich stołach wielkanocnych zagościły już w XVII w. Słodkie i suto zdobione bakaliami, orzechami, lukrem, czy czekoladą miały być nagrodą za wyrzeczenia w trakcie wielkiego postu. Z autopsji wiem, że mają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Jeden kawałeczek tego zazwyczaj bardzo słodkiego wypieku i mamy już dość. Jednak mazurek, który chcę Wam polecić jest wyjątkowy. Masa jogurtowo-czekoladowa wspaniale komponuje się z kruchym spodem. Absolutnie nie można powiedzieć, że całość jest mdła. Wręcz przeciwnie! Bardzo słodka biała czekolada została nieco zniwelowana za sprawą greckiego jogurtu. Z pewnością będziecie chcieli więcej i nie poprzestaniecie na jednej porcji :) W tym roku postanowiłam upiec mazurki w wersji mini. Udekorowane wedle Waszego gustu świetnie sprawdzą się jako dodatek do święconki, a także będą miłym, drobnym upominkiem od Zajączka dla rodziny i przyjaciół :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

Składniki:

Kruchy spód:

135 g zimnego masła

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

95 g cukru pudru

165 g mąki pszennej

45 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka zimnej wody

 

 

Masa czekoladowo-jogurtowa:

125 g jogurtu greckiego

160 g białej czekolady

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kilkumilimetrowy placek i przy pomocy większych wykrawaczek do ciasteczek w wielkanocnych kształtach wycinać mini-mazurki.
Krawędzie każdego ciastka posmarować przy pomocy pędzelka zimną wodą (ułatwi to przyklejanie brzegów).
Z mniejszej części ciasta formować cieniutkie wałeczki i przyklejać je do krawędzi każdego ciasteczka tworząc obwódkę. Możecie także spróbować umieścić porcję ciasta w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką. Ciasto jest dość plastyczne, natomiast potrzeba sporo siły, aby ciasto przecisnąć przez tylkę (ręczne robienie wałeczków jest dużo prostsze i szybsze).
Nasze mazurki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni na 15 minut (do lekkiego zarumienienia brzegów).
Upieczone spody wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Jogurt grecki (najlepiej dzień wcześniej) umieszczamy na bardzo drobnym sitku (lub wyłożonym gazą) i odstawiamy na ok. 6-8 godzin, aby odcedzić go z nadmiaru wody.
Po tym czasie wodę odlewamy, a jogurt doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Połamaną na kawałki białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
Następnie jogurt umieszczamy w misie miksera i miksując na wolnych obrotach powoli dodajemy płynną czekoladę. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Nasze mazurkowe spody smarujemy masą czekoladowo-jogurtową nie wychodząc poza brzeg. Dowolnie dekorujemy (bakaliami, orzechami, cukrowymi posypkami).

Gotowe mini-mazurki odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) do całkowitego stężenia masy.
Jeśli planujemy dać je komuś w prezencie lub włożyć do koszyczka wielkanocnego, wówczas każdą sztukę zapakujcie w celofanowe torebeczki i zwiążcie kolorową wstążką.

 

Smacznego!

 

 

Z podanego przepisu wyszło mi 19 mazurków, jednak liczba ta może się zmienić w zależności od tego jakich foremek do ciasteczek użyjecie (ja używałam foremek marki Wilton). Oczywiście możecie też z podanego przepisu wykonać jeden mazurek np. w okrągłej formie o średnicy 23-24 cm lub w dowolnym innym kształcie. Mazurki w chłodnym miejscu wytrzymają nawet 7 dni.

Komentarze:

Marie

2015-03-29 21:40

Jakie śliczne! mazurek zawsze kojarzył mi się z jednym ciastem. A tu takie urocze ciasteczka :) I jaka radość dla dzieciaczków. Na pewno postaram się rodzinie takie zaserwować. Szkoda tylko że u nas w mieście nie ma za dużego wyboru, takich cukrowych ozdóbek :/ Pozdrawiam ciepło!

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-04-24 21:54

Dziękuję bardzo za miły komentarz :) Ogromny wybór ozdóbek do ciast i ciasteczek dostępny jest w sklepach internetowych. Sama zamawiam przez internet takie cudeńka . Pozdrawiam!

odpowiedz

Marie

2015-05-02 15:24

Cieszę się że znowu trafiłam na tego bloga! Właśnie czytałam przepis na babkę i grilla :) Rozumiem że nie możecie państwo podać nazw tych sklepów, bo byłaby reklama. Ale już znalazłam u nas, może nie takie wyszukane ale zawsze jakieś urozmaicenie. Jeszcze raz pozdrawiam!

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-05-03 23:28

Witamy ponownie :) Co do cukrowych ozdób mogę podać nazwę firmy (zwłaszcza, że nie jest polska): Wilton. Proszę wpisać w wyszukiwarce. Natomiast co do przypraw także polecam posiłkować się zasobami sklepów internetowych :) Zapraszamy jak najczęściej :) (proponujemy zapisanie się na newsletter, wtedy żaden nowy przepis Pani nie ominie) Pozdrawiamy!

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl