Baba muślinowa z bakaliami i szafranem

 

Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam na spróbowanie i muszę przyznać, że na pewno zrobię to ponownie. Baba muślinowa jest przepyszna, „najeżona” bakaliami od środka i na zewnątrz. Jest delikatna, o blado-żółtym kolorze i jak na muślin przystało - jedwabista w smaku.

Składniki:

szczypta szafranu

3-4 łyżki mleka

4 jajka

4 żółtka

1,5 szklanki cukru

2 białka

szczypta soli

1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej

160 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

300 g masła

150 g bakalii (rodzynki, morele, suszone śliwki, żurawina)

gotowa polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

Szafran moczymy w letnim mleku.
Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jajeczną.
Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione i ostudzone masło.
Na koniec wlewamy mleko z szafranem, dosypujemy drobno posiekane bakalie i mieszamy.
Formę do bab smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy mąką pszenną.
Ciasto przekładamy do formy, wypełniając ją do 2/3 wysokości (użyłam foremki o śr. 23 cm).
Pieczemy przez ok. godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po wyjęciu z formy i ostudzeniu oblewamy babę polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi bakaliami.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl