Churros

 

Z zamiarem zrobienia churros nosiłam się już od dość dawna, a zbliżający się Tłusty Czwartek wydał mi się idealną ku temu okazją :D Churros mają hiszpański rodowód. Jednak znane są również w USA, Francji, Portugalii, Turcji oraz w Ameryce Łacińskiej. Churros to dość długie „pałki” wykonane z ciasta przypominającego ciasto ptysiowe, które wyciska się przez tylkę w kształcie gwiazdki wprost do rozgrzanego oleju. Usmażone churros obtacza się w cukrze. Są z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądem przypominają słomkę ptysiową, a jakie są w smaku? Przepyszne! :) Dla mnie zdecydowanie wystarczająca jest posypka z cukru, jeśli chodzi o poziom słodkości tego przysmaku, jednak dla spragnionych słodszych doznań polecam maczać churros np. w czekoladowym sosie. Są doskonałym dodatkiem do kawy, gorącej czekolady, czy też kakao. Przepis pochodzi z bloga „Moje wypieki” (wprowadziłam niewielkie modyfikacje).

Składniki (na ok. 35 sztuk):

240 ml wody

3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

50 g masła (lub margaryny)

2 pełne łyżki cukru brązowego

1 lekko czubata szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżeczka cynamonu (można dać trochę więcej)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

 

Dodatkowo:

kilka łyżek drobnego cukru do wypieków (można użyć także cukru pudru)

ok. 600-800 ml oleju (użyłam rzepakowego)

 

Wykonanie:

Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i roztapiamy. Gdy mikstura zacznie wrzeć dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Powstałe, bardzo gęste ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonego ciasta wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto o gładkiej konsystencji.
Ciasto umieszczamy w worku cukierniczym zakończonym tylką w kształcie głęboko wyciętej gwiazdy (użyłam tylki Wiltona w rozmiarze 1M). Porcje ciasta wyciskamy bezpośrednio do rozgrzanego oleju. Słomki powinny mieć długość ok. 12-15 cm. Smażymy je z obu stron po ok. 1,5-2 minuty. Usmażone churros osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczamy w cukrze i podajemy :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl