Ciasto walentynkowe

 

Już jutro Walentynki :) Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na prosty, ale oryginalny zarazem deser walentynkowy to zachęcam do skorzystania z tego przepisu :) Ciasto jest dość niepozorne, ale po przekrojeniu widać kryjącą się wewnątrz niespodziankę: czerwone serce! Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne. Dodatkowo można dodać do niego startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby całość nabrała cytrusowego aromatu. Wierzch ciasta możecie polać lukrem, roztopioną czekoladą, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego :) Polecam!

Składniki:

1 1/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

300 g masła lub margaryny

1 1/4 szklanki cukru

1 płaska łyżka cukru waniliowego

3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

czerwony barwnik spożywczy

 

Wykonanie:

W garnuszku rozpuszczamy masło (lub margarynę) i odstawiamy do ostudzenia.
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodajemy do niej przesiane mąki i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec wlewamy ostudzone masło i ponownie mieszamy jedynie do połączenia wszystkich składników.
Odmierzamy 1/4 ciasta i przelewamy je do osobnej miski. Dodajemy trochę barwnika spożywczego i mieszamy, aby masa dokładnie się zabarwiła.
Małą keksówkę o wymiarach 11x25 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Wlewamy do niej czerwone ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie wyjmujemy je i jeszcze kilka minut studzimy na kratce. Z jeszcze ciepłego ciasta wykrawamy serduszka (moja foremka miała wymiary 5,5x5,8 cm – możecie użyć też troszkę mniejszej). Najlepiej wykrawać je jedno obok drugiego, aby otrzymać jak najwięcej serc, a tym samym by było jak najmniej „odpadów”.
Formę o tych samych wymiarach (11x25 cm) znów natłuszczamy i posypujemy mąką. Wlewamy trochę ciasta na spod. Wykrojone serca wkładamy ścisło, jedno obok drugiego pośrodku formy. Całość zalewamy resztą jasnego ciasta.
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto początkowo studzimy w formie, a następnie wyjmujemy je i dokańczamy studzenie na kratce.
Gotowe ciasto możemy polać lukrem, roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl