Ciasteczka kokosowe z kawałkami białej czekolady

 

Dziś Ostatki, zatem dla tych którzy maja jeszcze siłę na ostatnie karnawałowe szaleństwo przyda się dodatkowy zastrzyk energii. A więc… czas na ciasteczka! Szybkie w wykonaniu i pieczeniu, abyście nie musieli tracić zbyt wiele cennego czasu na siedzenie w kuchni. Ciasteczka są delikatne, kruche i chrupiące. Mają lekki kokosowy smak i aromat, który idealnie łączy się z wanilią i białą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek.

Składniki:

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

75 g wiórków kokosowych

120 g masła

1 szklanka cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 duże jajko

90 g białej czekolady posiekanej na kawałki

spora szczypta soli

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
W misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
W innym naczyniu ucieramy dokładnie masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia.
Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy.
Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach.
Ciasteczka pieczemy przez 10-12 minut, aż ich brzegi zrobią się złociste. Nie przejmujcie się jeśli po maksymalnym czasie pieczenia Wasze ciasteczka będą bardzo miękkie. To nie znaczy, że się nie dopiekły. Podczas studzenia stwardnieją :)
Upieczone ciasteczka studzić na kratce.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl