Racuchy drożdżowe z jabłkami

 

Najlepsza wersja drożdżowych placuszków: racuchy z jabłkami! Puszyste, miękkie, lekko kwaśne, posypane cukrem przed podaniem – nie ma nic lepszego na słodki podwieczorek lub kolację :) Z takiego posiłku ucieszą się nie tylko najmłodsi, ale także Ci całkiem duzi. Będą mieli bowiem okazję do przypomnienia sobie smaków swojego dzieciństwa :D Jeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich, jak u babci to serdecznie zapraszam Was do wykorzystania przepisu. Zamiast jabłek możecie użyć też innych owoców np. śliwek lub gruszek, a także borówek, czy jagód.

Składniki (na ok. 4 porcje):

400 g mąki pszennej (przesianej)

700 ml ciepłego mleka

20 g świeżych drożdży

2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

2 łyżki cukru

szczypta soli

2-3 jabłka (użyłam odmiany Granny Smith)

olej (do smażenia)

cukier (do posypania)

 

Wykonanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże, dolewamy ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru i mąki i mieszamy całość. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Jajka z resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość cienkie plasterki. Jabłka dodajemy do masy po jej wyrośnięciu.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy niewielkie porcje ciasta (po ok. 1 łyżce na jeden placuszek) i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Racuchy zdejmujemy z patelni, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem i podajemy.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl