Gulasz z serduszek indyczych z pieczarkami

 

Pyszny gulasz z indyczych serduszek z dodatkiem pieczarek w połączeniu np. z kaszą pęczak to bardzo pożywne i tanie danie – doskonałe na obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie nie jest to potrawa „na już”, ale dużą jej zaletą jest to, że po wrzuceniu wszystkich składników do garnka praktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka, a gulasz dodatkowo wzbogacić warzywami.

Składniki (na ok. 6 porcji):

1 kg serduszek indyczych

500 g pieczarek

2 średnie cebule

ok. 2-3 łyżki mąki pszennej

ok. 0,7 l bulionu drobiowego

sól

pieprz

olej (do smażenia serduszek)

2 łyżki masła (do smażenia pieczarek)

 

Wykonanie:

Serduszka myjemy pod bieżącą wodą, następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z niepotrzebnych błonek, przerostów itp. Każde serduszko kroimy na 4 części. Potem oprószamy je mąką pszenną i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podsmażone na rumiano serca dodajemy do gorącego bulionu. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, by przykryła podroby.
Myjemy i obieramy pieczarki. Kroimy je na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, a następnie podsmażamy grzyby na lekko złoty kolor, po czym dorzucamy je do serduszek.
Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Dodajemy ją do reszty składników.
Całość mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu mniej więcej 1,5-2 godziny (do miękkości), mieszając od czasu do czasu.
Gulasz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy np. z kaszą pęczak, gryczaną, ryżem lub tłuczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl