Sernik pomarańczowy z dżemem z gorzkich pomarańczy

 

Przepis na ten sernik pochodzi z magazynu „Kuchnia” (nr 12/2011)*. Jego zdjęcie z piękną glazurą z konfitury z kawałeczkami skórki pomarańczowej zachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat świątecznych smaków i zapachów :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka zmian: zamiast ricotty użyłam twarogu sernikowego, śmietankę 36% zastąpiłam 30%, a konfiturę – dżemem (tylko taki znalazłam). Choć sernik jest bardzo aromatyczny, smaczny i wilgotny, to jednak nie jest dla każdego. Gorzko-słodki smak dżemu pomarańczowego nie wszystkim przypadnie do gustu (zwłaszcza dzieciom). Możecie jednak zastąpić go zwykłym, słodkim dżemem, ale wizualnie to już nie będzie to samo :)

Składniki:

Spód:

350 g herbatników maślanych

1 płaska łyżeczka cynamonu

150 g masła

 

Masa serowa:

1,25 kg twarogu (3-krotnie mielonego) – w temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru

5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1 pomarańcza

400 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej)

 

Wierzch:

ok. 300 g dżemu z gorzkich pomarańczy (lub konfitury/marmolady)

 

Wykonanie:

Spód:
Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy, a powstałym ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20x30 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Twaróg, jajka oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy olejek pomarańczowy, kardamon i sok wyciśnięty z pomarańczy (razem z miąższem). Ponownie miksujemy. Na sam koniec wlewamy powoli śmietankę, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Masę rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie.

Sernik pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wierzch powinien być ścięty i lekko złoty.
Po całkowitym wystudzeniu serniczek umieszczamy w lodówce. Po ok. 2 godzinach możemy posmarować jego wierzch pomarańczowym dżemem.
Sernik można przechowywać w lodówce ok. 4 dni.

 

Smacznego!

 

 

 

*Autorką przepisu na sernik jest Dorota Sulich-Długosz.

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl