Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie

 

W moim rodzinnym domu na święta prócz makowców i pierników zawsze królowały serniki. Nie inaczej jest, gdy założyłam własną rodzinę: sernik po prostu być musi! :) Dlatego dziś prezentuję i polecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa o delikatnie waniliowym smaku. Wiśnie, jak to wiśnie – dają troszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

300 g mąki pszennej

350 g gorzkiej czekolady

50 g cukru

150 g miękkiego masła

1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)

1 czubata łyżka kakao

szczypta soli

 

Masa serowa:

750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie)

4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

125 g masła

125 g cukru

100 ml śmietany 30%

1 op. budyniu waniliowego (40 g)

 

Dodatkowo:

750 g wiśni (świeżych lub mrożonych – mrożone uprzednio rozmrażamy)

 

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz kakao.
W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, masło oraz wlewamy ostudzoną, ale płynną czekoladę. Mieszamy. Masę dodajemy do przesianej mąki i reszty składników. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Masa serowa:
Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Następnie dodajemy po kolei jajka, twaróg, śmietanę oraz budyń. Krótko miksujemy (do połączenia).

Okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wylepiamy równomiernie spód częścią (ok. 3/4) ciasta czekoladowego.
Masę serową wykładamy na ciasto. Na wierzchu rozkładamy wiśnie. Na owoce ścieramy na tarce resztę czekoladowego ciasta.
Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl