Ciasto makowe na białkach

 

Bardzo proste, szybkie i smaczne ciasto z dużą ilością maku: na święta jak znalazł :D Jak sama nazwa wskazuje do jego wykonania potrzebne są same białka, a zatem możecie wykorzystać te, które zostały Wam z poprzednich wypieków. Ciasto jest lekkie, wilgotne, zawiera sporą ilością bakalii. Ja dodałam suszoną żurawinę, rodzynki, kilka moreli oraz płatki migdałowe, ale możecie równie dobrze użyć innych suszonych owoców i orzechów.

Składniki:

1 szklanka białek (w temperaturze pokojowej) – ok. 5-6 szt. białek (w zależności od wielkości jajka)

200 g mąki pszennej

250 g masła (lub margaryny)

250 g cukru pudru

200 g maku

15 g cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 100 g bakalii (drobno posiekanych orzechów, żurawiny, rodzynek, moreli itp.)

skórka otarta z 1 cytryny

cukier puder (do oprószenia ciasta)
 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mak, cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie miksujemy.
Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z masą makową.
Bakalie siekamy na drobne kawałki, wsypujemy do miseczki. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę mąki i mieszamy (dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta).
Bakalie dodajemy do masy wraz z otartą skórką z cytryny.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki (wymiary ok. 36x11 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut (lub trochę dłużej) do suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl