Gwiazdkowy duet z czekoladowego musu

 

Dziś Mikołajki, więc zapraszam Was na mały, słodki poczęstunek :) Urocze i pyszne gwiazdeczki powstałe z połączenia dwóch czekoladowych musów na pewno umilą Wam ten dzień. Jest to mało pracochłonny deser, w którym smaki fajnie się równoważą: słodki mus z białej czekolady i bardziej wytrawny z czekolady gorzkiej. Całość wykonana na bazie bitej śmietany, a udekorowana gwiazdkami (a jakże!) z czekolady :) Taki deser możecie też zaserwować Waszym gościom podczas nadchodzących świąt. Z podanych składników otrzymałam 16 gwiazdeczek (w silikonowych foremkach od muffinek – możecie użyć też innych kształtów), ale mus można także podać w niewielkich pucharkach.

Składniki (na ok. 16 porcji – w foremkach od muffinek):

Mus biały:

150 g białej czekolady

1 szklanka śmietany 30% (schłodzonej)

1 łyżka wody

1/2 łyżeczki żelatyny

 

Mus ciemny:

150 g gorzkiej czekolady

1 czubata łyżeczka cukru

1 szklanka śmietany 30% (schłodzonej)

szczypta soli

 

Dodatkowo:

czekoladowe gwiazdki do dekoracji

 

Wykonanie:

Mus biały:
Żelatynę zalewamy łyżką wody i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie wlewamy do rondelka 1/2 szklanki śmietany i porządnie podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Gdy śmietana będzie już gorąca zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy całość, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno mikserem, a następnie dodajemy ostudzoną, ale wciąż płynną masę czekoladową. Mieszamy delikatnie rózgą kuchenną.
Mus umieszczamy w przygotowanych foremkach (u mnie do połowy wysokości foremek na muffiny), a następnie przenosimy do lodówki do stężenia.

Mus ciemny:
Połamaną na kawałki gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier. Następnie dokładamy do przestudzonej czekoladowej masy ok. 2-3 łyżki ubitej kremówki i mieszamy dla rozluźnienia konsystencji. Potem dodajemy resztę śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia.
Gotowy mus wykładamy na stężały mus z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Przed podaniem mus wyjmujemy z foremek (w razie trudności zanurzamy foremkę na kilka sekund w ciepłej wodzie) i dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami.

 

Smacznego!

Komentarze:

PaulinaM

2016-12-06 22:58

Piękne! Muszą być bardzo smaczne :)

odpowiedz

Mycoobook.pl

2016-12-07 10:17

Bardzo dziękuję :) Owszem, są pyszne. Polecam wypróbować :) Pozdrawiam serdecznie!

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl