Murzynek

 

Jedno z najbardziej klasycznych ciast, którego korzenie sięgają czasów PRL-u, nadal cieszące się niesłabnącą popularnością. Przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat. Moja mama dostała go od znajomej z pracy pod koniec lat 80-tych. Ciasto jest pyszne, proste, zawsze się udaje i ma bardzo smaczną polewę, której resztki w dzieciństwie uwielbiałam wyjadać z garnuszka :) Ja wzbogaciłam murzynka o posiekane drobno orzechy włoskie i rodzynki, ale nie jest to konieczne. I tak będzie wyśmienity! :)

Składniki:

Ciasto:

250 g margaryny (lub masła)

3/4 szklanki mleka

1 1/2 szklanki cukru

3 czubate łyżki kakao

4 duże jajka (osobno żółtka i białka) – w temperaturze pokojowej

2 szklanki mąki pszennej

1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

15 g cukru waniliowego

bakalie (opcjonalnie) – ilość wedle uznania

 

Polewa:

1 łyżka wody

2 łyżki margaryny (lub masła)

3 czubate łyżki cukru

3 lekko czubate łyżeczki kakao

 

Wykonanie:

Ciasto:
Margarynę (lub masło), mleko oraz cukier podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodajemy kakao i bardzo dokładnie mieszamy (masa nie może mieć grudek). Zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wystudzoną, płynną masę łączymy z żółtkami, przesianą z proszkiem do pieczenia mąką, cukrem waniliowym i bakaliami (opcjonalnie). Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 36x11 cm (długa keksówka) wlewamy ciasto i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45-60 minut (do suchego patyczka).
Upieczonego murzynka studzimy na kratce.

Polewa:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło (lub margarynę) oraz cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy do reszty składników kakao i ucieramy (najlepiej rózgą kuchenną) do powstania gładkiej, lśniącej polewy. Polewę odstawiamy na ok. 5-10 minut do przestudzenia (można też wstawić rondelek do zimnej wody, by przyspieszyć proces) i lekkiego zgęstnienia. Jeszcze ciepłą polewamy murzynka. Gdy polewa zastygnie, możemy kroić ciasto na kawałki i podawać :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl