Knedle z mięsem

 

Pyszne, sycące knedle z mięsnym farszem to moja dzisiejsza propozycja obiadowa. Są być może mniej popularne niż knedle ze śliwkami, ale równie smaczne (jeśli nie jedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam 3 rodzajów mięsa, ale równie dobrze możecie zrobić farsz np. tylko z kurczaka i wołowiny (lub nawet z samego drobiu). Warto jednak mieć na uwadze, że im więcej rodzajów tym lepiej. Proporcje wagowe mięs są orientacyjne, możecie je dowolnie modyfikować. Knedle najlepiej smakują podane z okrasą z podsmażonej cebulki lub (jak preferuje to mój mąż) ze zrumienioną na maśle bułką tartą i solą :) PS. Knedle świetnie nadają się również do zamrożenia - potem w kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek.

Składniki (na ok. 25-30 sztuk):

Ciasto:

1 kg ziemniaków

200 g mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

1 łyżka oleju

 

Farsz mięsny:

ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka)

ok. 200 g gotowanej wołowiny bez kości (np. pręga, rozbratel, rostbef)

ok. 300 g gotowanego kurczaka (np. pierś, wytrybowane udka)

2 cebule

3 jajka

sól

pieprz

 

Dodatkowo:

olej

cebula (ilość wedle uznania) – jako okrasa do knedli

 

Wykonanie:

Farsz mięsny:
Ugotowane (i ostudzone) mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (1 lub 2 razy).
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Usmażoną dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz.

Ciasto:
Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były jeszcze lekko ciepłe odstawiamy je, aby wystygły całkowicie.
Do ziemniaczanego puree dodajemy przesiane obie mąki, jajko oraz olej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się bardzo lepić do rąk można dosypać troszkę mąki, ale należy uważać, by nie przesadzić, w przeciwnym razie ciasto będzie bardzo twarde.
Ciasto przekładamy na blat i podsypując mąką formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, który dzielimy na części (ok. 3 cm długości).


Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na ok. 0,5 cm placuszek, umieszczamy po środku łyżkę farszu mięsnego i dokładnie zalepiamy nadając knedlowi kształt kulki. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
W dużym garnku zagotowujmy lekko osoloną wodę (można dodać też łyżkę oleju).
Knedle wrzucamy do wody partiami, po kilka sztuk. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową, osączamy i nakładamy na talerze. Knedle doskonale smakują z podsmażoną cebulką.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl