Szarlotka waniliowa z budyniem

 

Pyszna, krucha i wprost zniewalająco pachnąca wanilią szarlotka to obowiązkowa pozycja do upieczenia tej jesieni. Jej aromat już na etapie pieczenia będzie Was kusił i nie pozwalał oddalać się zbyt daleko od piekarnika :) Zapach wanilii dodatkowo wzmacnia warstwa budyniu o tym samym smaku. Jeśli lubicie szarlotki – ta z pewnością podbije Wasze serca. Nic więcej dodawać nie trzeba, po prostu musicie jej spróbować :) Gorąco polecam!

Składniki:

Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej

120 g miękkiego masła (lub margaryny)

1/3 szklanki cukru

1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)

 

Kruszonka:

1 1/2 szklanki mąki pszennej

150 g masła (lub margaryny)

2/3 szklanki cukru

1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)

 

Masa jabłkowo-budyniowa:

1 op. budyniu waniliowego (40 g)

500 ml mleka

7 jabłek (najlepiej twardych i lekko kwaśnych)

2 łyżki soku z cytryny

1 laska wanilii

3-4 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

cukier puder (do posypania ciasta)

 

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy masło, cukier oraz jajko. Ze składników wyrabiamy gładkie ciasto i dokładnie wylepiamy nim dno wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy o wymiarach ok. 20x30 cm (może też być trochę większa). Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie formę wyjmujemy i odstawiamy na bok do przestudzenia.

Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy na gładkie ciasto, zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (lub na 30 minut do zamrażarki).

Masa jabłkowo-budyniowa:
Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do garnka, polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy (by nie ściemniały). Dodajemy miąższ z laski wanilii, a następnie dusimy całość na małym ogniu, często mieszając ok. 15-20 minut.

Na upieczone ciasto wykładamy ugotowany budyń i rozsmarowujemy go na całej powierzchni spodu. Na budyń kładziemy masę jabłkową, wyrównujemy jej powierzchnię i posypujemy równomiernie cukrem.
Schłodzone ciasto na kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim jabłkową masę.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut (wierzch ma być ładnie zarumieniony).
Szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu oprószamy wierzch cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl