Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i groszkiem

 

„Szybko, prosto i smacznie” – właśnie tak lubię gotować najbardziej (słodkie wypieki są poza konkurencją – im mogę poświęcić zdecydowanie więcej czasu :D), a moja zapiekankowa propozycja idealnie wpasowuje się w to hasło. Ugotowany makaron wymieszany z sosem ze słodkiej śmietanki wraz z szynką, cebulą, żółtym serem i konserwowym groszkiem, zapieczony pod pierzynką z goudy smakuje wybornie. Zapiekanka jest bardzo sycąca i trzeba przyznać, że do potraw dietetycznych nie należy, ale kto by się tym przejmował o tej porze roku ;)

Składniki:

350 g makaronu (u mnie świderki)

1 średnia cebula

150 g szynki

200 g groszku konserwowego

300 g startego żółtego sera (użyłam goudy)

250 ml śmietanki 30%

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

sól

pieprz

1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Do dużego garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w paseczki (lub kostkę) szynkę. Całość smażymy kilka minut często mieszając. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietankę, mieszamy i po ok. 1 minucie dosypujemy groszek.
Do garnka dokładamy ugotowany makaron oraz połowę startego sera. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron z dodatkami umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy resztą żółtego sera oraz słodką papryką.
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 10 minut, aby ser się rozpuścił i nabrał złotego koloru.
Zapiekanka świetnie smakuje podana z sałatą polaną sosem vinegret.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl