Dyniowe leniwe

 

U mnie w kuchni dziś królują kluski leniwe z dodatkiem dyni. Bardzo Was zachęcam do spróbowania tego połączenia. Lekko słodkie, o bardzo delikatnym dyniowym smaku, podane z podsmażoną na masełku bułka tartą. Mają piękny jasnopomarańczowy kolor. Oczywiście kluski można też przygotować w wersji na słono, wystarczy pominąć cukier i zastąpić go płaską łyżeczką soli, wówczas będą idealnym dodatkiem np. do gulaszu. Dyniowe leniwe to też świetny sposób na przemycenie dzieciom tego pysznego warzywa. Na pewno będą im smakować. Skusicie się? :)

Składniki (na ok. 4 porcje):

280 g dyniowego puree

250 g twarogu (użyłam chudego)

1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego

1 duże jajko

ok. 170 g mąki pszennej (lub trochę więcej)

 

Dodatkowo:

bułka tarta

kilka łyżek masła

kilka łyżeczek cukru trzcinowego

 

Wykonanie:

Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub sitko). Dodajemy dyniowe puree, jajko, cukier i mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę mąki (masa nie może być zbyt sztywna, ale też nie „leista”). Całość dokładnie mieszamy.
Blat posypujemy dość obficie mąką. Nakładamy porcję twarogowej masy i formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm. Lekko go spłaszczamy i ukośnie kroimy na niezbyt szerokie kawałki.
Leniwe wrzucamy partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minuty. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
Na patelni rozpuszczamy masło, dosypujemy bułkę tartą. Mieszając podsmażamy bułkę do zbrązowienia.
Porcje leniwych nakładamy na talerze, polewamy bułką tartą i posypujemy trzcinowym cukrem (ilość wedle uznania).

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl