Pasta tuńczykowa na kanapki

 

Jako, że przepadamy za wszelkiego rodzaju pastami do pieczywa i często je robimy, chcę podzielić się z Wami przepisem na jedną z nich. Głównym składnikiem jest tuńczyk w sosie własnym oraz mnóstwo dodatków, które jako całość tworzą bardzo fajną kompozycję smakową :) Przygotowanie takiej pasty na śniadanie, czy kolację to raptem 10 minut pracy i gotowe :) Plusem jest na pewno to, że składniki są proste, a zdecydowaną większość z nich każdy z nas ma zawsze pod ręką.

Składniki:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

1 łyżeczka oleju rzepakowego

4-6 grzybków marynowanych

1 ogórek konserwowy

1/2 małej cebuli

garść zielonych oliwek (użyłam nadziewanych papryką)

2 jajka na twardo

1 mały pęczek szczypiorku

1-2 łyżki majonezu

1 łyżka sosu sojowego (ciemnego)

1/2 łyżki ketchupu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy i umieszczamy w misce. Dodajemy olej, majonez, ketchup i sos sojowy.
Jajka, grzybki marynowane, oliwki i szczypiorek drobno siekamy. Ogórek i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy dokładnie, a na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pasta jest już gotowa i można nakładać ją na pieczywo :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl