Dyniowy sernik z sosem toffi

 

Nie zawaham się napisać, że to prawdziwy król jesiennych wypieków. Rozpływający się w ustach wilgotny sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek oblany sosem toffi. Serowa masa z domieszką dyniowego puree oraz pomarańczowej skórki tworzą coś niebywale perfekcyjnego w smaku. Będzie to doskonały poczęstunek podczas rodzinnych spotkań, a amatorów znajdzie zarówno wśród małych, jak i dużych łasuchów. Pomysł na sernik zaczerpnęłam z bloga „Moje Wypieki” (tam w postaci dyniowych mini serniczków). Zrobiłam go jednak w formie jednego, dużego wypieku, a spód tworzą u mnie pokruszone kakaowe ciasteczka z dodatkiem masła. Wykorzystałam również zapas domowego puree z dyni, na które przepis jest już na blogu, a wykonanie go jest bardzo proste. Polecam!

Składniki:

Spód:

12 kakaowych ciasteczek (bez żadnej polewy czy nadzienia)

ok. 80 g rozpuszczonego masła

 

Masa serowo-dyniowa:

600 g twarogu (3-krotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej

100 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej)

200 g puree z dyni

1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g)

Świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy

 

Sos toffi:

60 g brązowego cukru

1 łyżka miodu

60 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej)

30 g masła (w temperaturze pokojowej)

 

Wykonanie:

Spód:
Kakaowe ciasteczka umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy je na piasek. Dolewamy roztopione masło i miksujemy. Wilgotną masą wykładamy równomiernie dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy ok. 25 cm. Spód dociskamy. Formę wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut.

Masa serowo-dyniowa:
W misce umieszczamy twaróg, śmietankę, jajko, cukier, puree z dyni, waniliowy budyń oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (tylko do połączenia składników). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 60-70 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy go na kratce.

Sos toffi:
Cukier, miód i masło umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Następnie dolewamy kremówkę. W tym momencie należy bardzo uważać, ponieważ reakcja jest dość gwałtowna: płyn zaczyna się pienić. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

Wierzch wystudzonego sernika polewamy sosem toffi, wyrównujemy jego powierzchnię, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie serniczek jest już gotowy do krojenia :)

 

Smacznego!

Komentarze:

jaglusia

2016-10-29 20:54

Cudownie to wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. http://jaglusia.wordpress.com/

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-10-30 02:01

Dziękuję bardzo i zapewniam, że smakiem nawet przewyższa wygląd :)

odpowiedz

Izabela

2016-11-17 21:53

Pytanko: puree z dyni surowej czy pieczonej/ugotowanej.

odpowiedz

Mycoobook.pl

2016-11-17 23:21

Zdecydowanie puree z dyni pieczonej/ugotowanej (przepis na puree z dyni pieczonej jest już na blogu).

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl