Zupa grochowa

 

W moim domu trochę zapomniana, ale niezmiennie pyszna :) Ostatnio naszła mnie ochota na tą smaczną zupkę, której nie jadłam od… hmmm… no kilku lat na pewno ;) Zupę grochową popularnie zwaną „grochówką” przyrządza się z łupanego grochu z dodatkiem wędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście nie odważyłam się spróbować). Jest też jedną z potraw chętnie serwowanych w wojsku (tzw. grochówka wojskowa). To tyle tytułem wstępu, a teraz przejdźmy do konkretów: grochówka, którą ugotowałam obłędnie wręcz pachniała wędzonym boczkiem i majerankiem, w smaku wyczuwalna była też nuta czosnku i cebulki. Gęsta za sprawą rozgotowanego grochu, bardzo energetyczna, z dnia na dzień coraz smaczniejsza. W chłodne, jesienne dni, kiedy temperatura oscyluje w granicach kilku kresek powyżej zera, nie ma nic lepszego niż talerz takiej pysznej, rozgrzewającej zupy :)

Składniki (na ok. 8 porcji):

400 g żółtego grochu łuskanego (połówki)

300 g wędzonego surowego boczku

5 średnich ziemniaków

3 małe marchewki

1 pietruszka

1 nieduża cebula

kawałek selera (ok. 100 g)

mały por (niekoniecznie)

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

pieprz

sól

 

Wykonanie:
Groch płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą tak, by jej poziom znajdował się ok. 5 cm nad grochem. Odstawiamy najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 8 godzin.
Groch wraz z wodą, w której się moczył przelewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę możemy pokroić na mniejsze części, ziemniaki kroimy w kostkę.
Ugotowany groch przecedzamy na sicie. Pod żadnym pozorem nie wylewamy wody, w której się gotował (jest w niej bardzo dużo smaku :) Dolewamy do niej tyle świeżej wody, aby w garnku było ok. 2,5 litra płynu. Dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz pora i gotujemy do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. Pora oraz cebulę wyjmujemy, następnie dorzucamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, a po kilku minutach ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
Pod koniec dodajemy ugotowany wcześniej, na wpół rozpadnięty groch. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także roztartym w dłoniach suszonym majerankiem.
Zupa grochowa świetnie smakuje z solidną kromką świeżego pieczywa :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl