Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym

 

Kwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie od wielu lat cukinię sadzi na działce moja mama, i choć od dłuższego już czasu wiedziałam, że kwiaty tego warzywa są jadalne, dopiero teraz zdobyłam się na to, by wreszcie je spożytkować. Kwiaty cukinii mają bardzo delikatny smak. Po usmażeniu zachowują swój kształt, są lekko chrupiące, a przy tym wilgotne. Przy okazji nadmienię, że cukiniowe kwiaty występują w wersji męskiej i żeńskiej. Żeńskie kwiaty to te, które mają małą zawiązkę cukinii, z kolei kwiaty męskie to jedynie sam kwiat z łodyżką (i to je najlepiej wykorzystać do smażenia: wygodnie można trzymać łodygę, a przy tym nie wykorzystujemy kwiatów, z których wyrosną cukinie choć rzecz jasna można to zrobić :) Być może pojawią się pytania typu: no dobrze, ale ja nie mam działki, więc skąd mam wytrzasnąć te kwiaty? Odpowiedź jest jedna: trzeba się troszkę naszukać ;) Warto popytać w zaprzyjaźnionych gospodarstwach rolnych lub na bazarkach słynących z dużego wyboru różnorodnego asortymentu (polecam np. ursynowski „Bazarek na Dołku”). Z pomocą w szukaniu przyjdzie Wam także Internet :) Sezon na kwiaty cukinii trwa mniej więcej od maja nawet do października (o ile nie ma jeszcze przymrozków), zatem możliwe, że zdążycie wypróbować poniższy przepis jeszcze w tym roku. Do czego Was serdecznie namawiam :)

Składniki:

6 szt. kwiatów cukinii (można użyć większej ilości, tyle ile macie)

1/2 szklanki wody gazowanej

1/2 szklanki mleka

1 duże jajko

2 czubate łyżeczki cukru waniliowego

kilka łyżek mąki pszennej (tyle by uzyskać konsystencję gęstej śmietany)

szczypta soli

ok. 1/2 l oleju rzepakowego (do smażenia)

cukier puder (do posypania)

 

Wykonanie:

Do miski wlewamy wodę i mleko, mieszamy. Dodajemy cukier, jajko i szczyptę soli. Na koniec dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek, a ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany.
W niedużym rondelku rozgrzewamy olej. Powinien być bardzo gorący. Aby sprawdzić, czy jego temperatura jest odpowiednia, można wrzucić odrobinkę ciasta naleśnikowego. Jeśli od razu wypłynie na wierzch i zacznie się smażyć, będzie to oznaczać, że olej osiągnął należytą temperaturę.
Kwiaty cukinii smażymy pojedynczo. Trzymając za łodygę, każdy zanurzamy delikatnie w cieście, obracając nim. Powinien być dokładnie pokryty ciastem. Następnie szybko kładziemy go na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony (do ładnego zezłocenia).
Usmażone kwiaty osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl