Ciasto cynamonowe z cukinią

 

Ciasto idealne do popołudniowej, niedzielnej herbatki :) Wilgotne, mocno cynamonowe, polane cytrynowym lukrem. Jego piękny zapach rozsiewa się w całym domu już podczas pieczenia i pozostaje w nim do ostatniego okruszka :D Główny składnik to starta na tarce cukinia, której nie wyczujecie w smaku, natomiast sprawi ona, że ciasto pozostanie długo świeże. Ciasto inspirowane przepisem ze strony www.diamant.pl, jednak zmieniłam część składników i proporcje.

Składniki (na długą formę keksową):

ok. 450 g cukinii startej wraz ze skórką (odciśnięta z nadmiaru wody)

380 g cukru

250 ml oleju

10-12 g cynamonu

600 g mąki pszennej

3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

15 g proszku do pieczenia

 

Lukier:

150 g cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Startą na małych oczkach i odciśniętą cukinię umieszczamy w misce. Następnie dodajemy jajka, cukier oraz olej i krótko miksujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wsypujemy do reszty składników i miksujemy lub mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy powierzchnię.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny (lub troszkę dłużej) do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy i studzimy, po ok. 10-15 minutach wyjmujemy z formy, umieszczamy na kratce  i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do otrzymania lukru o gładkiej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy ciasto.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl