Sałatka bankietowa z winogronami

 

Ta sałatka to kolejny cudowny w swojej prostocie efekt „czyszczenia lodówki” przez mojego małżonka. Choć za każdym razem potrafi stworzyć coś pysznego z niczego, to TA sałatka po prostu podbiła moje serce (a może raczej kubki smakowe ;) i nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem :) Sałatka bankietowa (jak nazwał ją mój mąż) jak samo określenie wskazuje nadaje się na wszelkiego typu imprezy ze znajomymi czy rodzinne spotkania, a dzięki temu, że nie jest skomplikowana i nie wymaga wymyślnych składników możecie ją przygotować także na kolację dnia powszedniego :) Dodatek słodkich, soczystych winogron może w tym zestawieniu trochę zaskoczyć, ale to właśnie te owoce sprawiają, że sałatka po prostu… wymiata! :)

Składniki:

3 spore garście zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych)

1/2 czerwonej papryki

3 duże jajka ugotowane na twardo

100 g żółtego sera

120 g wędzonej szynki

3 łyżki posiekanego szczypiorku

2 ząbki czosnku

2 czubate łyżki majonezu

1 płaska łyżka ketchupu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, a większe egzemplarze na ćwiartki.
Ugotowane jajka dość drobno siekamy.
Ser oraz szynkę kroimy w kostkę.
Czerwoną paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez oraz ketchup i mieszamy dokładnie.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl