Sernik jagodowy

 

Kwintesencja lata. Ma w sobie wszystkie cechy, które powinien mieć deser idealny na gorące, letnie popołudnia: ekstremalnie jagodowy o zniewalającym smaku i zapachu owoców, lekki, pyszny, schłodzony, o zrównoważonym smaku (nie za słodki), z pyszną śmietanową polewą, a do tego prosty w przygotowaniu :) Czy trzeba czegoś więcej? Ok, przyznaje ma jedną wadę: znika zbyt szybko :) Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki".

Składniki:

Spód:

150 g ciastek typu Digestive (ewentualnie mogą być herbatniki)

50 g roztopionego masła

 

Jagodowa masa serowa:

750 g trzykrotnie zmielonego twarogu (w temperaturze pokojowej)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

220 g cukru

4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

2 pełne łyżki mąki pszennej

1 łyżka soku z cytryny

250 g jagód

 

Śmietanowa polewa:

250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)

2 pełne łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:

Spód:
Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (najlepiej zrobić to w malakserze lub rozgnieść je wałkiem). Następnie do ciasteczkowego proszku dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aby otrzymać konsystencję mokrego piasku.
Masę wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (tylko spód) o średnicy ok. 23 cm i ugniatając dokładnie wylepiamy dno formy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jagodowa masa serowa:
Jagody myjemy, osuszamy, a następnie blendujemy. Jagodową pulpę przecieramy przez drobne sitko, aby otrzymać gładkie puree. Odstawiamy na bok.
W misce umieszczamy wszystkie składniki sernika i krótko miksujemy (tylko do połączenia). Na koniec dodajemy jagodowe puree i delikatnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód.
Sernik pieczemy przez ok. 70-75 minut w temperaturze 150 stopni. Dobrze wypieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty.

Śmietanowa polewa:
Śmietanę, cukier oraz ekstrakt dokładnie ze sobą mieszamy.
Gdy sernik jest już upieczony polewamy jego wierzch śmietanową masą, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 8 godzin.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl