Torcik z kremem muślinowym i truskawkami

 

Prosty do zrobienia torcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście do czasu podania przechowywać w lodówce :)

Składniki:

Biszkopt:

3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

100 g zmielonych migdałów

7 lekko czubatych łyżek cukru pudru

6 czubatych łyżek mąki pszennej

szczypta soli

 

Krem muślinowy:

350 ml mleka

100 ml kwaśnej śmietany 12-18%

3 żółtka

laska wanilii

6 lekko czubatych łyżek cukru pudru

3 pełne (nie czubate) łyżki mąki pszennej

120 g masła (w temperaturze pokojowej)

 

Poncz (nasączenie):

1 łyżka Amaretto

2 łyżki gorącej wody

2 łyżki zimnej wody

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Dodatkowo:

ok. 1/2 kg truskawek

cukier puder do oprószenia

 

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszając obroty miksera dosypujemy łyżka po łyżce cukier puder. Nie przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki.
Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na ok. 30 minut. Zdejmujemy obręcz tortownicy (uprzednio nożem należy odkroić ciasto od brzegów formy), usuwamy papier do pieczenia, a biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Krem muślinowy:
Mleko wraz ze śmietaną przelewamy do garnka. Podgrzewamy je, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Żółtka ucieramy z ziarenkami wanilii oraz cukrem pudrem, na gładką masę. Dolewamy do masy jajecznej kilka łyżek ciepłego mleka i mieszamy ze sobą. Następnie cały czas mieszając wlewamy płyn jajeczny do mleka i śmietany. Zmniejszamy ogień na minimalny.
Dosypujemy mąkę pszenną i cały czas mieszamy (najlepiej rózgą kuchenną lub mikserem ręcznym) póki krem nie stanie się gładki i gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy krem wystygnie dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę.

Poncz:
Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy.

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół.
Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go połową ponczu. Następnie spód smarujemy ok. 3-4 łyżkami kremu muślinowego. Połówki truskawek układamy wzdłuż obręczy tortownicy, przekrojeniem na zewnątrz. Resztę truskawek układamy wewnątrz okręgu, jedna obok drugiej. Owoce przykrywamy resztą kremu, wyrównujemy jego powierzchnię i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy go resztą ponczu.
Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem torcik posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl