Sałatka owocowa podana z migdałową bitą śmietaną

 

Najprostsze, najzdrowsze, a przy tym pyszne „małe co nieco” :) Pokrojone owoce podane z odrobiną bitej śmietany z dodatkiem zmielonych migdałów. Na taką kolorową, witaminową bombę skusi się każdy! Taki deser można zaserwować praktycznie na każdą okazję, jak też i… bez okazji :D W wersji dla dorosłych owoce można skropić niewielką ilością rumu lub np. likieru Amaretto. W sezonie zachęcam do wykorzystania truskawek, malin, borówek, moreli, czy też jagód :)

Składniki (na 2 spore porcje):

1 kiwi

1 grejpfrut

1 pomarańcza

1 mandarynka

1 mały ananas

1 nieduże mango

100 ml śmietany 30% (schłodzonej)

1 łyżka zmielonych migdałów

1 płaska łyżeczka cukru pudru

 

Wykonanie:

Owoce myjemy, obieramy ze skórek. Każdą cząstkę grejpfruta oraz pomarańczy wycinamy pozbawiając białych błonek (sok wyciskamy do miseczki). Cząstki mandarynek także pozbawiamy błonek. Kiwi kroimy w plasterki, a następnie każdy na ćwiartki. Ananasa kroimy w kostkę, podobnie jak mango.
Owoce wsypujemy warstwami do przygotowanych wysokich szklanek. Polewamy je sokiem wyciśniętym z resztek pomarańczy i grejpfruta.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypujemy zmielone migdały i mieszamy przy użyciu szpatułki. Śmietanę umieszczamy w rękawie cukierniczym zakończonym ozdobną tylko i wyciskamy na wierzch owocowej sałatki.
Do czasu podania sałatkę owocową przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl