Sałatka ryżowa z tuńczykiem, groszkiem, kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem

 

Sałatka, którą z powodzeniem możecie zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą wszędzie, aby mieć pod ręką pyszny i pożywny posiłek :) Sałatkę przygotowuje się w kilka chwil (nie licząc czasu przeznaczonego na ugotowanie i wystudzenie ryżu), a składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Ryż możecie zastąpić również makaronem. Polecam!

Składniki (na ok. 6-7 porcji):

1 1/3 szklanki ryżu (białego lub brązowego)

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

2-3 kiszone ogórki

1 puszka groszku konserwowego

1 duży pęczek szczypiorku (ew. 1 średnia, drobno posiekana cebula)

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (w ok. 3-3,5 szklankach wody), a następnie odstawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Tuńczyka oraz groszek dokładnie odsączamy z płynu.
Ogórki kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą dokładnie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl