Ekspresowa pomidorowa z serkiem topionym, makaronem i lubczykiem

 

Smaczna i bardzo szybka do przygotowania zupa pomidorowa, idealna kiedy macie mało czasu, a chcecie podać ciepły obiad dla rodzinki. Do przygotowania zupy użyłam gotowego już bulionu (pozostałego z gotowania kurczaka i warzyw do sałatki). Jeśli nie macie pod ręką wywaru (np. zamrożonego) możecie posiłkować się przygotowaną domowym sposobem przyprawą a’la Vegeta lub ekologiczną kostką rosołową (ma całkiem niezły skład). Zamiast śmietany do zabielenia użyłam serka topionego, dzięki czemu zupa stała się aksamitnie gładka w smaku. Fantastycznym dodatkiem do zupy pomidorowej jest świeży, bardzo aromatyczny lubczyk.

Składniki (na ok. 4 porcje):

1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego)

320 g koncentratu pomidorowego 30%

100 g serka topionego

ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki

kilka gałązek świeżego lubczyku

sól

pieprz

cukier (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Bulion wlewamy do garna i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień do minimum i wkładamy kostkę serka topionego. Często mieszamy, aby serek nie przywarł do dna i roztopił się.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Wrzucamy do zupy makaron i gotujemy do miękkości.
Na sam koniec dodajemy drobno posiekany lubczyk. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Zupę nalewamy do miseczek/talerzy i posypujemy każdą porcję posiekanym lubczykiem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl